Zasto Srbi vole Trampa?

Srbi u Americi uglavnom podržavaju Donalda Trampa. Kao i Grci. Možda zato što ih njegovo ponašanje, retorika i odnos prema drugim verama, rasama, i uopšte svima drugima koji nisu “MI” veoma podseća na Balkan i otadžbinu premo kojima su i Srbi i Grci veoma nostalgični…

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 22.06.2016.

14:22

Zasto Srbi vole Trampa?

Piše: Milena Garfild

Ne znam šta je s Italijanima, ali Poljaci raznih slojeva, od mog „kućepazitelja”, pa do doktora, takođe su za Trampa.

Sve su ovo predstavnici takozvane „stare imigracije”, pa se osećaju potpuno bezbedno kad Tramp poziva na gradnje zidova i na pooštravanje pravila za doseljavanje, kad poziva na imigracione kvote i obaveznu registraciju nepoželjnih pridošlica nehrišćanske vere... Ne odnosi se to na njih. To je za ove druge „tek pristižuće“ imigrante, za Latino Amerikance, za Sirijce, Avganistance, Pakistance, za „druge”.

Takođe, mislim da se Srbima i ostalim balkansko i istočno-evropskim narodima veoma dopada naglašeni mačizam koji Tramp ispoljava. Kao i njegova otvorena mizoginija i tretiranje žena kao ukrasnih objekata bez sposobnosti govora. Izgleda da Srbi i ovi nama bliski narodi još uvek gaje duboki strah i prezir prema jakim ženama i vole kad muškarac ume da žene izvrgne ruglu ismevajući ih najpogrdnijim imenima, ili im podvikne i optuži ih da im mozak otiče zajedno sa menstruacijama.

Naročito im se sviđa to „kad se podvikne”, jer Srbi, pa i neki drugi, nama bliski narodi, vole na svojim leđima da osete čvrstu ruku Vođe. Ah, Vođa! Kome mogu da se prepuste. Koji im dozvoljava da se ispolje. Koji govori sve što oni u potaji misle, ali nemaju ja…. da kažu.

Sve se to sviđa Srbima. Večito željni ljubavi i uvažavanja, zauvek poniženi i uvređeni, Srbi se nadaju da će ih Tramp voleti. Pa, Tramp jedva zna gde je Evropa, a Srbiju zasigurno brka sa Sirijom. Tramp, osim toga, pati od nesumnjivog narcizma i ne voli nikoga sem onih koji su mu trenutno lično korisni. A kakva je korist Trampu kad postane predsednik sveta (kako će on to narcistički da protumači) od Srbije?

Srbi, takođe, naivno veruju da je Tramp veoma bogat i uspešan čovek koji je zbog toga nezavisan... Što je potpuna besmislica na koju mnogi nedovoljno obvešteni nasedaju. Tramp jeste bogat, ali ne dovoljno bogat da može sam da finasira svoju izbornu kampanju. Kampanje su mnogo skuplje nego što možete da zamislite... Osim toga, Tramp uporno odbija da obajvi svoje poreske izveštaje . Možda zato što se plaši da će se otkriti da i nije baš tako bogat i prema tome nezavisan, kako se zamišlja.Tramp se poslednjih godina bavi više izdavanjem licenci za korišćenje svog imena po svetu, nego stvarnom gradnjom velelepnih hotela i golf terena.

Njegova kampanja upravo se suočava sa velikim problemima u prikupljanju para. Zato je Trampu od presudne važnosti podrška Republikanaca i bogatih članova ove partije, poput braće Koh (Koch), vlasnika druge najbogatije kompanije u Americi koji su i moćni i nevidljivi ali koji iz svojih nevidljivih polumračnih kabineta najčešće odlučuju o strategiji republikanske partije, a svojim ogromnim donacijama sudbinu republikanskih kandidata. Bez pomoći super bogatih, u koje Tramp ne spada, Tramp nema dovoljno para da izdrži trku za predsednika.

Srbi, takođe, veruju da će Tramp da se promeni čim postane predsednik. Da će prestati da vređa, poziva na nasilje i podele. Da će da se uozbilji i „upredsedniči”. Do sada nije bilo dokaza da Tramp želi i može da se promeni. A i istorija nam je pokazala da su opasni i zapaljivi kandidati uglavnom uradili baš one stvari o kojim su u kampanjama govorili. Iako mu se cela Evropa i svet smejao, jedan mali nemački kancelar čije ime ne bih da pominjem, mahnito je urlao i propagirao veličinu svoje nacije na račun istrebljenja onih manje „uzvišenih”. I kad je došao na vlast, uradio je sve baš kao što je pretio. Na zaprepašćenje iste one Evrope koja mu se smejala. Ni Dž. V. Buš se nije „propametio” kad je stupio na vlast. Naprotiv. Nastavio je da laže (napad na Irak), i da krade (Wall Street 2008), kao što je lagao i ukrao da bi postao Predsednik.

Pa ipak, Srbi veruju u Trampa i u velikom broju će ga podržati. Naravno, poznat je decenijski srpski prezir i neprijateljstvo prema Klintonovima. Sve je to razumljivo i sasvim očekivano, s obzirom na poteze koje je predsednik Kilnton povlačio za vreme poslednjih „balkanskih ratova”. Ali, nisam sigurna da je to dovoljan razlog da Srbi podrže kandidata čije ponašanje i retorika i same Srbe podseća na jednu pojavu na srspkoj političkoj sceni iz 90-tih godina, čije su izjave o granicama do Karlobaga poslale mnoge u smrt ili u razaranja. If anybody….Serbs should know better.

Naravno, svako ima prava na svoj izbor i svoje mišljenje, ali masovna podrška Srba ovakvom kandidatu govori mnogo o nama, Srbima. O našoj pritajenoj ksenofobiji i skrivenom rasizmu, o mizoginiji, opresivnom konzervativizmu, i nazadnim snovima o dominaciji belaca muškog roda i hrišćanske vere nad svim ostalim rasama, narodima i polovima. Mačo Srbija ponovo jaše uz Donalda Trampa, svog usamljenog „nezavisnog” kauboja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: