Kako su donacije gradu Boru završavale na računu RTB?

Izvor: B92

Nedelja, 08.12.2013.

17:38

Default images

Višemesečno istraživanje Insajdera pokazalo je kako se od 2009. godine, kada je Vlada Srbije odobrila novi investicioni ciklus u RTB sa obrazloženjem da želi da oporavi ovo preduzeće, stotine miliona evra od kredita troše praktično bez kontrole. I dok država odobrava sredstva kako bi RTB kupovao rudarske mašine i povećao proizvodnju, istraživanje Insajdera pokazalo je da je ovo preduzeće vodilo i poslove prikupljanja donacija i ulaganja sredstava u opštinsku infrastrukturu.

Na spisku donatora je i firma "Grand D Inženjering" iz Bora koja godinama kupuje bakar od RTB-a. Ova firma osnovana je 90. godine, a njen vlasnik je Dragan Živković.

Dragan Živković, vlasnik „Grand D Inženjering“: U poziciji u kojoj smo se našli u tom trenutku morali smo biti donatori.

B92: Neko vas je uslovio da date donaciju?

Živković: Ne konkretno, nego smo shvatili da nam je to neophodno da uradimo. Rekao sam da imamo dobru volju da to radimo, ali ne na način kako je u ovom trenutku nametnuta ta ideja.

B92: Čini mi se da nećete da nam kažete da vas je neko ucenjivao?

Živković: Dozvolite da imam.. Da mogu da ostanem nedorečen na ovo pitanje.

U dopisu koji je opština uputila "Grand D Inženjeringu", ova firma poziva se da uplati donaciju za akciju uređivanja fasada u gradu. Istraživanje Insajdera međutim pokazuje da račun koji je opština poslala Grandu da uplati donaciju, nije opštinski već pripada RTB-u. Tako Opština koja traži sredstva od privatnih firmi, praktično ne rapolaže novcem koji je za tu namenu uplaćen.

RTB Bor zatim postaje donator koji sređuje grad, sprovodi postupak i bira izvođače radova. S obzirom na to da ova društvena kompanija ne poštuje zakon o javnim nabavkama, praktično nema nikakve nezavisne kontrole ovog postupka. Da je novac išao u kasu opštine, lokalna samouprava morala bi da po Zakonu raspiše javnu nabavku.

Generalni direktor RTB-a Blagoje Spaskovski i bivši predsednik Opštine Bor Nebojša Videnović odbili su razgovor za Insajder.

Druga epizoda serijala Insajdera "Rudnik dugova", na programu je u ponedeljak od 21 sat

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: