Putin i Tramp tet-a-tet? Rusija: Gotovo; SAD: Razmatra se

Ruski predsednik Vladimir Putin sastaće se sa američkim kolegom Donaldom Trampom u petak u Vijetnamu, kažu ruski zvaničnici, a iz SAD navode da nije sve gotovo.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 09.11.2017.

08:13

Putin i Tramp tet-a-tet? Rusija: Gotovo; SAD: Razmatra se
Foto: EPA / MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK

Pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov izjavio je da će se Tramp i Putin sastati na samitu Azijsko-pacificke ekonomske saradnje (APEC) u Vijetnamu.

"Upravo je dogovoreno vreme sastanka. To će se dogoditii 10. novembra", rekao je Ušakov novinarima, prenele su ruske agencije.

Ušakov je juče izjavio da je sasvim logično da ruski predsednik Vladimir Putin razgovara sa američkim kolegom Donaldom Trampom tokom multilateralnih skupova koji su predvidjeni na samitu APEC u Vijetnamu ove nedelje.

Međutim, ubrzo se oglasio američki državni sekretar SAD Reks Tilerson rečima da je sastanak Trampa i Putina "još pod razmatranjem".

Kako je istakao, odlučujući faktor je pitanje da li imaju "dovoljno materijala" za razgovor.

Tilerson se američkim novinarima obratio posle Trampovih sastanaka, nagovestivši da lideri, da bi se sastali, moraju da imaju nešto "korisno" na šta bi ukazali.

Tramp i Putin su se sastali su se ranije ove godine tokom konferencije u Nemačkoj. Tramp se nalazi na azijskoj turneji tokom koje je posetio Japan, Južnu Koreji i Kinu, a posetiće još Vijetnam i Filipine.

Tokom posete Pekingu Tramp je veoma hvalio Kinu i kineskog lidera Si Đinpinga, i pored ranijih žestokih kritika.

U svom govoru u četvrtak Tramp je naveo da bi Kina mogla da “lako i brzo reši problem Severne Koreje“.

“Apelujem na Sija da radi veoma vredno. Znam jednu stvar o vašem predsedniku. Ako bude radio vredno, završiće to“, rekao je Tramp.

BBC navodi da je Tramp više puta hvalio ekonomske poteze Kine, iako se ranije žalio na Kinu optužujući je da je manipulator i da "krade poslove Amerikancima".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: