Ruski helikopter za gašenje požara sleteo u Niš

Helikopter "Mi-8" ruskog Ministarstva za vanredne situacije sleteo je oko 21.30 na niški aerodrom.

Izvor: B92

Sreda, 02.08.2017.

23:12

Ruski helikopter za gašenje požara sleteo u Niš
Ilustracija: Thinkstock

Avion su dočekali predstavnici Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije i Srpsko-ruskog humanitarnog centra (SRHC).

Direktor Srpsko-ruskog humanitarnog centra Bojan Glamočlija rekao je da će helikopter biti na dežurstvu u Nišu u slučaju požara minimum mesec dana, a maksimalno do tada do kada Vlada Srbije kaže da je potrebno.

"Preko nam je bio potreban ovaj helikopter jer imamo dosta požara na otvorenom i vidimo kako je sa požarima prošao region - Hrvatska i Crna Gora. Velikih požara sada ima u Makedoniji", rekao je Glamočlija.

On je istakao da će helikopter biti u svakom trenutku spreman da poleti na zadatak.

"Helikopter ima vedro koje može da ponese 3,5 tona vode, a može da se puni u rekama, jezerima i pokretnim rezervoarima. Takođe ima i opremu za spasavanje ljudi", naglasio je Glamočlija.

Prema njegovim rečima rusko ministarstvo za vanredne situacije spremno je, ukoliko se za to ukaže potreba, da u Srbiju uputi i dodatne helikoptere za gašenje požara iako i u Sibiru besne požari zbog visokih temperatura.

Načelnik Uprave za vanredne situacije u Nišu Srđan Mitrović je istakao da je helikopter "Mi-8" doleteo u Niš na osnovu sporazuma Vlade Srbije i Ruske Federacije o saradnji u oblasti humanitarnog delovanja u vanrednim situacijama.

Mitrović je kazao da su vremenske neprilike u Srbiji izuzetno nepovoljne i da je zbog visokih temperatura povećan broj požara na otvorenom.

"Do 19 časova imali smo 117 požara na otvorenom koje je gasilo više od 400 vatrogasaca sa 170 vozila. Sad imamo i podršku iz vazduha", naglasio je Mitrović.

On je istakao da su jedinice Sektora za vanredne situacije spremne da odgovore na sve izazove na terenu i da će, ukoliko se ukaže potreba, u gašenje požara biti uključene i helikopterske jedinice MUP-a Srbije.

Kapetan petočlane ruske posade Vladimir Serežev je kazao da je helikopter "Mi-8" proverena letelica koja može da obavlja nekoliko različitih zadatatka - da gasi požar, obavlja monitoring i izviđanje, spasava nastradale i ugrožene ljude.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: