Vučić: KiM je pitanje koje stopira sve nas

Ključna stvar koja nas sve vreme stopira je pitanje odnosa prema Kosovu i Metohiji, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 24.07.2017.

21:33

Vučić: KiM je pitanje koje stopira sve nas
Tanjug / Dragan Kujundžiæ

On je dodao da ima plan, ali da inicira širok društveni dijalog o tom pitanju jer želi da čuje i šta drugi misle.

"Mislim da dobro znam i istoriju i stvarne odnose. Šarl de Gol je rekao da bez realnosti politika nema nikakvu vrednost", rekao je Vučić za Pink televiziju.

Kao što se uljuljkujemo uvek da možemo da radimo manje, a da zarađujemo više, isto tako, objasnio je, po pitanju Kosova i Metohije volimo da mislimo da će doći neka vlast, pa će to da reši.

Tako neki misle da oteraju i Srbe iz Gračanice po hrvatskom modelu. Neće moći ni to, niti mi da bilo koga fizički čistimo. To više nije realno", kazao je Vučić.

Istakao je da bismo imali snagu moramo biti realni, racionalni i ozbiljni.

„Kosovo i Metohija je istorijsko pitanje, za koje je teško optuživati bilo kog u prošlosti. Svi su pravili greške, jer niko nije želeo racionalni da sagleda stvari", rekao je on dodajući da to ne znači da priznajemo Kosovo.

"Ali, to tako ne ide...Moramo biti realni, racionalni i ozbiljni. Pitam ljude, na primer, kako ćemo imati srpsku vlast u Mališevu i Štimlju? Najviše volimo sebe da lažemo", primetio je Vučić i ukazao da je reč o istorijskom pitanju, te teško da možemo i Miloševića da krivimo za to.

Podsetio je da je, istorijski, problem počeo 1878, kada je formirana Prizrenska liga, čiji je osnovni cilj formiranje Velike Albanije, te da Albanci 1946. godine formiraju treću Prizrensku ligu u Njujorku, gde je najjače uporište albanske dijaspore i od tada su nam, kaže, naneli mnogo štete.

Neki će, ocenio je, reći: Evo ga, hoće da prizna nezavisnost Kosova.

"Ako ostavimo deci nerešeno ovo pitanje, opet će naša deca da se biju, jer je pitanje da li će se rešiti za 10, 20 ili 100 godina", rekao je Vučić.

"Moramo da postavimo stvari u realne okvire. Šta možemo da ostvarimo, a šta ne, ali da ne sprečavamo budućnost za našu decu. Dok to ne rešimo, imaćemo zamrznut konflikt i nikada se nećemo iz toga izvući", rekao je predsednik Srbije.

Razgovaraće, ističe, sa svima koji to hoće, ko neće - ne mora. . . neka razgovaraju akademici, crkva, istoričari, političari i obični ljudi, istakao je Vučić.

„Evo otvaramo dijalog i večeras i razgovaraću sa svima koji hoće“, rekao je Vučić.

On je kazao da dobro zna stanje na Kosovu i Metohiji, da dobro poznaje istoriju i stvarne odnose.

Pozvao je da se sagleda kakva je naša realnost, podsećajući na istoriju albanskog pitanja koje datira još iz 1878. godine, kada je formirana Prizrenska liga.

Ukazao je da su Albanci pružali žestok otpor i posle Drugog svetskog rata, a da su treću Prizrensku ligu formirali u Njujorku odakle lobiraju za svoju stvar.

„Imali smo probleme sve vreme u toku bivše Jugoslavije. Nikada nismo, učili albanski jezik, kao što i retko učimo mađarski jezik, jer smo sebi dali za pravo da imamo imperijalnu svest. Nismo se trudili da ih razumemo i vidimo šta žele da bismo predvideli i razumeli poteze, da bismo bili spremni i pružili opdgovor, da ne bi bilo uvek tenkova, jer ako dovedu i oni tenkove nastaće veliki problem“, objasnio je.

Predsednik Srbije je rekao da je politika Srbije politika slobode, nezavisnosti i suverenosti i da sada razmišlja o nasleđu koje će ostaviti.

Lične ambicije nema, politički je realizovao sve svoje ambicije, kaže.

"Nemam za šta lično da se borim, moram da vratim narodu za ukazano povrenje", istakao je.

Ostavio je iza sebe uređenu kasu, javne finansije pod kontrolom i smanjeni javni dug.

"Ogroman posao smo napravili, dramatično smanjili nezaposlenost i popravili stanje", rekao je.

"Ovo što smo smi uradili, sprovedene reforme uz pad nezaposlenosti će ući u udžbenike. Mi smo postali zvezde učenika MMF-a. Nemamo problema sa kursom, inflacijom, biće povećavane plate i penzije", rekao je Vučić.

Takođe, rekao je da je danas stanje u trezoru oko 110 milijardi dinara bolje nego planirano, što, kaže, niko, pa ni on sam, nije očekivao.

Sada se, dodaje, postavlja pitanje šta smo ostavili deci i jesmo li im rešili jedan od ključnih problema, problem Kosova i Metohije.

Vučić je izjavioda je njegova obaveza da pozove sve na razgovor o Kosovu i Metohiji, te da želi da čuje i mišljenje opozicije i kako bi oni rešili taj problem, jer ne želi da prihvati da je odgovorniji po tom pitanju od njih.

"Moja je obaveza da pozovem sve, jer uvek postoji mogućnost da se čuje pametna ideja, ali i da građani čuju... Što se ekonomije tiče, nisam čuo ništa četiri godine nijednu pametnu reč ili savet što se eko tiče. Ako ste ga vi čuli, kažite mi. Šta su smislili u ove četiri godine i uradili u 15 godina.. Možda u vezi sa KiM čujemo neko pametno rešenje", rekao je Vučić.

On je istakao da ne želi da prihvati da je odgovorniji od njih za dešavanja na KiM i u zemlji, jer se u njihovo vreme desio 17. mart i protivpravno priznavanje Kosova i Metohije.

"Ali, nema problema, ja sam kriv. Ali, dajte mi rešenje", rekao je Vučić.

Voleo bi, ponavlja, da mu kažu šta je rešenje.

"Ja ću da ih saslušam i da im kazem šta ja mislim. Ne pre dijaloga, neću nikome ništa da namećem. Hoću da vidim šta možemo da napravimo", rekao je Vučić.

Na konstataciju da niko danas nije odgovorio na njegov poziv na dijalog, Vučić je rekao da niko nije reagovao ni pohvalno, ni kritički i našalio se da je 'bila velika sparina i vrućina, a sutra će biti malo hladnije, pa će da reguju".

"Izbori u Beogradu - redovno"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da ne vidi zašto bi se izbori u Beogradu održali pre vremena, jer Beograd funkcioniše bolje nego ikada.

On je rekao da aktuelni gradonačelnik Siniša Mali neće biti kandidat za gradonačelnika Beograda na idućim izborima.

"Mali neće biti budući gradonačelnik, neće biti niti kandidat. Imaćemo kandidata koji će dobiti poverenje građana, kao što ćemo imati kandidate koji će dobiti poverenje građana i u drugim gradovima", objasnio je on.

Kada je reč o opoziciji, na pitanje o njihovom "ukrupnjavanju" je prokomentarisao:

"„Samo neka se ukrupne".

SNS će se, kaže, na tim izborima boriti da pobedi, jer prestonica danas izgleda mnogo bolje nego prethodnih godina.

"Borićemo se, ne kažem da ćemo da pobedimo, ali ćemo da se borimo", rekao je Vučić na TV Pink, odgovarajući na pitanja gledalaca da li će SNS moći da pobedi na beogradskim izborima.

On je pokazao fotografije pojedinih delova grada, Karađorđeve ulice i savskog priobalja, navodeći da je širom grada obnovljeno više od 200 fasada.

Pokazao je i fotografije "Beograda na vodi kakav su "ostavili Šapić, Sabić, Georgijev i ostali", navodeći da je to danas uređeno šetalište.

"Pogledajte kako to 'jezivo i strašno' izgleda. A stručnjaci su nam tamo ostavili zmije, špriceve i tako to", rekao je Vučić.

On je naveo i uređenje Obilićevog venca, koji je pretvoren u pešačku zonu.

"Da pitam stručnjake sa američke televizije, pošto su rekli - garaža otvorena, očekuju se veće gužve. Molim te stručnjake da mi pokažu te velike gužve", rekao je Vučić.

On je, pored Beograda, spominjao i Niš, gde će, kaže, do kraja godine biti otvoren najbolji Klinički centar.

"Kritikuju me zbog Kliničkog centra Niš. To je pametna kritika, neću ni da pitam što vam nije palo na pamet da ga izgradite", rekao je Vučić.

Vučić je kritikovao odluku o smeni gradske sekretarke za socijalni rad, koja je došla, veruje, zbog pritiska javnosti, umesto da se problem nasilja u porodici rešava sistemski, preventivno i represivno.

Rekao je, odgovarajući na pitanja gledalaca Pink televizije, da je kritikovao gradonačelnika Sinišu Malog što je doneo tu odluku da bi se, kako veruje, "dodvorio narodu".

"Protiv sam politike dodvoravanju naroda. Prvi put sam kritikovao Malog zbog nečeg što su drugi pozdravili. Ja sagledavam stvari na ozbiljan način. Pitao sam što je smenjena žena koja je bila gradski sekretar za socijalni rad. Nemojte da je razlog hajka u medijima", rekao je Vučić.

On je podsetio da je dete ubijeno u automobilu, te zapitao da li to znači, sledeći logiku kojom je smenjena gradska sekretarka, da treba smeniti sve proizvođače automobila...

Vučić je istakao da neki političari ne mogu da se nose sa pritiskom, pa izlaze u susret onima koji traže gluposti, i, umesto da traže oštrije kazne i prevenciju, njima je kriv socijalni radnik, neko ko nije počinio zločin, a ne onaj koji je ubio svoje dete.

Šta da radi sutrašnji sekretar za socijalni rad, da nosi šmajser i ubija one koji su mu sumnjivi? Sve što neka budala objavi na društvenim mrežama neko poleti za tim“, kazao je on.

Vučić je kritikovao i ministra Zorana Đođevića zbog tvrdnje da je MUP kriv.

Šta izmisljate više i prebacujete odgovornost jedni na druge. Tražite da se promeni sistem kažnjavanja“, poručio je on.

Najbolje rešenje, prema njegovim rečima, su prevencija i represija, prevencija time što bi kazna bila visoka, a represija - da kada se počini zločin treba izreći dugu kaznu.

Neka konačno sud donosi najoštrije presude“, zatražio je on.

Dok se Siniša bavio nedodvoravanjem narodu, njegov rad sam poštovao najviše. Kada je krenuo da se dodvorava, 'piši propalo'“, kazao je Vučić.

"Pens me ispratio da pokaže poštovanje prema Srbiji"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je tokom posete SAD vodio dobre razgovore za Srbiju.

On je poručio da nisu tačne spekulacije da je u razgovoru sa potpredsednikom Majklom Pensom slučaj Bitići bio glavna tema, dodajući da taj slučaj nije ni pomenut.

On je, gostujući na televiziji Pink, rekao da je sa Pensom imao iskrene razgovore, dobar kontakt, "uspostavljanje medjusobnog poštovanja i razumevanja".

"Razgovarali smo o tome kako vidi rešavanje problema na Balkanu i u Srbiji", precizirao je predsednik Srbije i istakao da ga američki potpredsednik nije ni pitao za slučaj braće Bitići, jer zna da je o tome već razgovarao sa nekim drugim ljudima, kao što ga, kaže, razume se, "nije pitao da li je učestvovao u paljenju američke ambasade".

"Nije, naravno, tačno ni to da sam se preznojavao u tim razgovorima, kako su neki pisali i lagali da je Pens pitao za slučaj Bitići. On taj slučaj nije ni pomenuo", dodao je Vučić rekavši da se radi o teškom zločinu, koji mora biti istražen.

Osvrnuo se i na izrugivanje pojedinih zbog informacije da ga je Pens ispratio do izlaza.

"I sa Bajdenom sam imao ranije pristojne odnose, ali nije izlazio da me isprati. Pens je želeo time da pokaže poštovanje prema Srbiji. Nažalost, u Srbiji jedan deo ljudi ne želi da razume da je to poštovanje prema njima", kazao je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: