Samit G20 postao problem u najavi, a sve zbog Trampa

Nemačka kancelarka Angela Merkel okuplja zapadnoevropske saveznike kako bi spremili strategiju uoči samita G20 čiji je će domaćin biti Merkelova.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.06.2017.

08:24

Samit G20 postao problem u najavi, a sve zbog Trampa
Getty images

Očekuje se ta će taj skup imati najviše nesuglasica među liderima zemalja G20 nego ikada do sada, navodi AFP.

AFP ocenjuje da će za razliku od ranijih samita, gde su globalne razlike bile izražene između severa i juga, kao i istoka i zapada, ovoga puta zbog američkog predsednika Donalda Trampa koji propagira slogan "Amerika na prvom mestu" i odbacuje ideju klimatskih promena, zapadni saveznici imati muka da pronađu zajednički front na samitu.

Navodi se da će se na samitu, na kojem će se 7. i 8. jula u nestabilnoj mešavini naći ruski predsednik Vladimir Putin, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan i saudijski kralj Salman, među temama koje mogu da budu potencijalne "mine" naći rat u Siriji, ukrajinski sukob i diplomatska izolacija Katara.

"Merkelova je sazvala samit Evropljana zato što postoji problem odnosa sa Trampom", rekao je diplomatski izvor koji je insistirao na anonimnosti.

AFP prenosi i reči Žan-Dominika Đulijanija, predsednika "Fondacije Robert Šuman" sa sedištem u Parizu, koji je kazao da je "neophodno osigurati evropsku koheziju zato što je komplikovano osigurati je unutar G20".

On je naveo i da je pored transatlanskog rascepa "prisutna takođe i nova evropska podela koja je sve izraženija izmedju istoka i zapada", dodavši da se "ona ponovo pojavljuje po pitanju izbeglica".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: