Ramazanski bajram - Bajram namaz u Bajrakli džamiji

Muslimani slave Ramazanski bajram, jedan od dva najznačajnija islamska praznika. Ramazanski bajram obeležava kraj posta, i slede dani veselja - dani Bajrama.

Izvor: B92

Nedelja, 25.06.2017.

08:00

Ramazanski bajram - Bajram namaz u Bajrakli džamiji
Ilustracija: GettyImages

Prvi dan Ramazanskog bajrama počinje jutarnjom molitvom pod nazivom Bajram namaz. Organizuju se i javne svečanosti, ljudi razmenjuju poklone i posete.

Ramazanski bajram uvek pada 1. ševala (deseti mesec muslimanskog kalendara) i traje tri dana, a vernici ga smatraju "praznikom položenog ispita".

Svi muslimanski verski praznici računaju se po mesečevoj, a ne po sunčevoj godini.

Centralna bajramska molitva (namaz) povodom Ramazanskog bajrama obavljena je jutros u Bajrakli džamiji u Beogradu.

Bajram namaz koji prethodi jednom od dva najveća islamska praznika Bajramu počinje 45 minuta nakon izlaska Sunca.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović u Bajrakli džamiji poželeo je svim muslimanima srećne bajramske dane i dodao da je bajramsko jutro prilika da se svi podsete na obavezu da vode brigu o svojoj porodici i učestvuju u izgradnji i promenama u društvu, jer kao što je potrebno stalno voditi brigu i raditi popravke na kući, tako treba brinuti o društvu.

"Moramo se kretati, u stajanju je smrt", kazao je Nasufović.

On je kazao da je Bajram prilika da svi zamole Boga da ih osnaži u veri, moralu, zajedništvu.

"Učini nas snažnim da se suprotstavimo svakom nasilju, ;da sačuvamo svoju veru i domovinu, da ;živimo složno sa svojim komšijama", rekao je Nasufović.

Bajram se proslavlja tri dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: