Plenković: Štitićemo naše veterane od srpskog zakona

Pitanje srpskog zakona o univerzalnoj jurisdikciji Hrvatska će rešavati bilateralno i čvrsto štititi veterane, koji ne smeju da budu u podređenom položaju.

Izvor: B92

Petak, 23.06.2017.

17:46

Plenković: Štitićemo naše veterane od srpskog zakona
Tanjug

To je rekao u Briselu hrvatski premijer Andrej Plenković.

"To je problem koji je uvek na dnevnom redu, koji je predmet bilateralnih razgovora i koji će biti predmet bilateralnih razgovora. Mi insistiramo na njegovom srešavanju, a proces pregovora o poglavlju 23 trajaće godinama. Prema tome, imamo vremena i prostora, metodologije i načina da rešimo to pitanje", kaže Plenković, prenela je HINA.

Odgovarajući na pitanje kako to da Srbija još nije promenila pomenuti zakon iako je prošlo gotovo godinu dana od kada je otvorila pregovore u poglavlju 23, koje se odnosi na Pravosuđe i temeljna prava., Plenković kaže:

"Mi smo našu poziciju nekoliko puta izneli, vrlo jasno markirali i štitimo hrvatske branitelje, štitimo naše državljane. Ne želimo da hrvatski državljani, državljani EU budu u podređenom položaju".

On je kazao da je nebrojano puta do sada o tom zakonu govorio kao o aktu "hibridnog karaktera proširene regionalne jurisdikcije".

"To je za nas neprihvatljivo, smatramo da takva vrsta proširenja nadležnosti nije dopuštena i jasno je da se tome protivimo, što smo više puta pojasnili našim evropskim partnerima, a i Beogradu", rekao je Plenković.

Hrvatska je u jednom periodu blokirala Beograd u otvaranju poglavlja 23 tražeći garancije da Srbija neće zloupotrebljavati svoj zakon o univerzalnoj jurisdikciji za suđenja za ratne zločine, osiguranje prava hrvatske manjine u Srbiji i punu saradnju s Haškim sudom.

Agencija podseća da je u pregovaračke stavove EU na zahtev Hrvatske ušla formulacija kojom se, kako navode, ističe "potreba za regionalnom saradnjom i dobrosusedskim odnosima u procesiranju ratnih zločina, uključujući i cilj da se izbegne sukob nadležnosti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: