Bušati: Nećete naći boljeg suseda za MKD od Albanije

Optužbe da se Albanija meša u političke procese u Makedoniji su deo talasa propagande, kaže ministar spoljnih poslova te zemlje Ditmir Bušati.

Izvor: B92

Petak, 28.04.2017.

11:47

Bušati: Nećete naći boljeg suseda za MKD od Albanije
Foto: GettyImages

Kako kaže, Makedonija nema boljeg suseda od Albanije.

"Nećete naći boljeg suseda za Makedoniju od Albanije. Zemlju suseda koja nikad nije postavila pitanje teritorijalnog integriteta Makedonije, ni njihovog jezika, ni identiteta, kao što su to možda uradili drugi susedi", naveo je Bušati.

Bušati ističe da je Albanija bila zabrinuta zbog poslednjih akcija političkih aktera u toj zemlji, koji su, kaže, pokušali da transformišu trenutnu krizu demokratije u međuetničku krizu u toj zemlji.

Kaže da je Albanija savetovala svoje prijatelje u Makedoniji da prevaziđu poltiičke razlike i poboljšaju međuetničke odnose, kao i da implementiraju dogovoreno sporazumima u Ohridu i Pržinu.

"To je jedini put da se osigura demokratska stabilnost i prosperitet Makedonije", kaže šef albanske diplomatije u razgovoru za portal European Western Balkans i Tanjug, koji je vođen u sredu uveče.

On je rekao i da su nedavne optužbe makedonske vlade da se Albanija meša u politički proces u toj zemlji deo talasa propagande, sa kojom se Albanija suočava na Zapadnom Balkanu, jer su, kaže, činjenice dobro poznate.

Albanija je oduvek podsticala vlasti u Makedoniji da stvore bolju međuetničku klimu u toj zemlji, što je neophodno i za demokratsku stabilnost u Makedoniji, ali i za evroatlantski put, zaključio je albanski ministar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: