Protest u BG: Oglasio se JUL, pauza do utorka zbog Uskrsa

Deseti protest "Protiv diktature" zbog nezadovoljstva rezultatima predsedničkih izbora, održan je u centru Beograda.

Izvor: B92

Sreda, 12.04.2017.

18:21

Protest u BG: Oglasio se JUL, pauza do utorka zbog Uskrsa
Foto: B92

Na protestu je bilo više hiljada građana, sve je proteklo bez incidenata, a naredni protest zakazan je za 18. april u 18 sati zbog uskršnjih praznika.

Okupljeni, među kojima je najviše bilo mladih ljudi, ali i starijih građana i ljudi sa decom, nosili su državne zastave, nalepnice "Protiv nenormalnosti", "Puk'o je" i "Drugi krug".

Osim toga, mogli su se videti i transparenti "Dvadesete gazim, posao ne nalazim", "Padni mi na grudi, Nebojša", "Narod gladuje, elita se raduje", "Sija ko korupcija", "Mi smo klinci koji su se samoorganizovali u vreme poplava", "Protiv terora vlasti", "NATO out of Serbia now", "Obrazovanje za sve", "Nismo huligani, mi smo vaša deca".

Na čelu kolone bio je veliki transparent na kojem je pisalo "Fer slobodni izbori, sloboda medija, departizacija, zaštita i poboljšanje radnih prava", što su ujedno i njihovi zahtevi.

Građani su se oko 18 časova okupili ispred Narodne Skupštine, a povorka je nešto posle 18.30 krenula ka Terazijama. Ispred kolone išao je automobil sa razglasom, sa kojeg se čula rok i pank muzika.

Povorka je oko 19.30 stigla do zgrade RTS u Takovskoj, gde se zaustavila. Demonstranti su tu uzvikivali "Hoćemo uživo", a ispred RTS je sa razglasa puštana uvodna špica za Dnevnik, kao i špica poznate TV serije "Bolji život".

Demonstranti su potom seli na ulicu i pevali "Onesvesti se", a zatim ustali i pevali "Ko ne skače, taj je Vučić".

Na ulicama i nije bilo uniformisane policije, skup su pratili policajci u civilu. Na protest je ponovo došla grupa sa Hemijskog fakulteta u belim mantilima.
Foto: B92
Pre toga, demonstranti su se kretali kroz Svetogorsku ulicu, gde su uzvikivali "Kupi nam diplome, Nebojša", "Padni mi na grudi, Nebojša", "Vučiću lopove" i "Av, av, av".

Povorka je nastavila svoju desetu protestnu šetnju uz Takovsku ulicu, a potom stigla do zgrade Vlade Srbije gde su demonstranti opet posedali na ulicu. Kad je sa razglasa puštena pesma "Pada vlada" Bajage i instruktora, neki su ustali i počeli da igraju.

Okupljeni su se zabavljali i uz dečju pesmu "Vuče, vuče, bubo lenja", koja je takođe puštana sa razglasa.

Protestna kolona nastavila je ka Trgu Slavija. Na putu ka Vladi Srbije u koloni je zapaljeno nekoliko baklji. Tokom šetnje kroz Ulicu kneza Miloša, demonstranti su uzvikivali "Dole diktatura", "Av, av,av", i "Vrati babi penziju".

Protestna kolona se zaustavila kod zgrade Beograđanke gde je sa razglasa emitovano saopštenje Jugoslovenske levice s kraja 90-tih godina u kojem se blati Demokratska opozicija Srbije (DOS), na šta su demonstranti u koloni odgovarali povicima "Uaaa" i glasnim negodovanjem i povicima "Av, av, av".

Ispred sedišta Republičke izborne komisije i Predsedništva Srbije građani su uzvikivali "Ostavke, ostavke" i "Gde su naši glasovi", a potom su se uputili ka Domu Narodne skupštine gde je skup završen.

Grupa učesnika sa transparentima popela se na stepenište skupštine, a ulaz u parlament obezbeđivala je policija u civilu.

Šetnja je završena pesmom "Aj Karmela", a sa megafona je poručeno da će zbog uskršnjih praznika, protesti biti nastavljeni u utorak, 18. aprila u 18 sati.
Foto: B92
Organizatori protesta i dalje nisu poznati, a na skupovima studenata se niko zvanično ne obraća.

Kako se navodi na stranici "Protiv diktature" na Fejsbuku, studenti zahtevaju smenu političke elite sa Aleksandrom Vučićem na čelu, fer i slobodne izbore, smenu članova Republičke izborne komisije i Regulatornog tela za elektronske medije, slobodu medija koja bi se ogledala u smeni odgovornih urednika Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine i oštrih kazni za urednike svih medija koji krše medijske zakone i kodeks.

Studenti zatim traže momentalno razrešenje svih stranačkih i korumpiranih funkcionera u javnim preduzećima, decentralizaciju, kao i promenu prioriteta ekonomske i socijalne politike, poboljšanje prava svih radnika, zaštitu životnog standarda stanovništva i u potpunosti javno finansirano i svima dostupno obrazovanje i zdravstvo.

Vladi je dat rok za ispunjenje tih zahteva, a to je 17. april.

Protesti "Protiv diktature" počeli su u ponedeljak 3. aprila, dan posle izbora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

81 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: