Austrija: Spor dva ministra oko izbeglica iz Italije

U politici prema izbeglicama ministar unutrašnjih poslova Austrije Volfgang Sobotka i ministar odbrane Hans Peter Doskocil su do sada bili na istoj strani.

Izvor: B92

Petak, 24.03.2017.

09:12

Austrija: Spor dva ministra oko izbeglica iz Italije
Foto: GettyImages

Međutim, sada kada je reč o prijemu izbeglica iz Italije dolazi do prvog spora.

Razlog sporenja je obećanje Sobotke italijanskom kolegi da će Austrija prihvatiti tražioce azila iz Italije.

"Sve dok ilegalna migracija dalje bude postojala i Austrija bude i dalje bila pod snažnim pritiskom sigurno nećemo prihvatati nikakve dodatne izbeglice iz Italije", poručio je Doskocil.

Ministarstvo unutrašnjih poslova reagovalo je na to ukazom da je kancelar Kristina Kern dao pristanak na program relokacije tražilaca azila.

Naime, Ministarstvo ukazuje da se radi o programu EU koji je već 2015.usvojen, a koji predviđa rasterećenje Italije i Grčke.

Prihvatanje izbeglica iz Italije iznenadilo je mnoge pošto je Sobotka još pre dan najavio da želi podstaći što više odbijenih tražilaca azila da se vrate u njihove domovine, a prvih 1.000 dobiće po 1.000 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

11 h

Podeli: