Pucnjava kod Luvra, napadač vikao "Alahu akbar"

Francuski vojnik je otvorio vatru nakon što je njegov kolega napadnut mačetom u centru Pariza, kod čuvenog muzeja Luvr, javlja agencija AFP.

Izvor: B92

Petak, 03.02.2017.

10:24

Pucnjava kod Luvra, napadač vikao
Foto: Tanjug

AFP javlja da je čovek ya vreme napada vikao "Alahu akbar".

Francuski mediji navode da je napadač pogođen u noge i stomak, da je jedan vojnik lakše povređen, kao i da su deo Luvra i tržni centar Karusel evakuisani i opkoljeni jakim bezbednosnim snagama.

Policijski izvori kažu da je napadač nosio dva ranca čiji je sadržaj ispitan i ustanovljeno je da u njima nije bilo eksploziva. Kontradiverzione ekipe istražuju i okolinu Luvra.

Francuski premijer Bernar Kaznev izjavio je da je reč “o napadu terorističke prirode“.

Napad se dogodio oko 10 časova na stepeništu u podzemnom tržnom centru kod Luvra, u blizini ulaza u muzej, kada je naoružani napadač "potrčao ka vojnicima i uz pretnje i povike Alahu akbar podigao sečivo".

Jedan vojnik je zadobio lakše povrede, a drugi je ispalio pet metaka u napadača i pogodio ga u noge i stomak. Policija je pola sata kasnije objavila da je "situacija bezbedna". Još jedna osoba je uhapšena zbog "sumnjivog ponašanja", ali nije pronađena veza sa napadačem.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je odmah objavilo uzbunu i ocenilo ovaj incident kao "ozbiljan slučaj ugrožavanja javne bezbednosti".

Turisti koji su se zatekli u Luvru su pred evakuaciju dobili naređenje da se okupe u hodnicima i sednu na pod dok opasnost ne prođe, a sva vrata u muzeju su se zaključala.

Na društvenim mrežama neki od njih kažu da policija pretresa i njihove torbe.

Jedan od svedoka, koji je na svom nalogu VoiceBox na Tviteru objavio snimak ispred čuvene piramide, kaže da su se odjednom začule sirene za uzbunu, posle čega su iz ulice izletele barikade, a više naoružanih čuvara je potrčalo ka ulazu u sam muzej.

U Parizu je od novembra 2015. i serije terorističkih napada podignut nivo bezbednosti, a povređeni vojnik je deo programa "Operacija sentenel" u kom su se i oružane snage Francuske pridružile obezbeđivanju gradova u zemlji.

Uključujući napad na redakciju satiričnog lista "Šarli ebdo" u januaru 2015. u terorističkim napadima u Francuskoj je u poslednje dve godine ubijeno više od 150 ljudi, dok je u napadu u Nici kamionom ubijeno 86 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: