"Rešenje" za Siriju: Tri države "prate primirje"

Rusija, Turska i Iran postigli su u Astani sporazum o trostrukom mehanizmu za praćanje i jačanje primirja u Siriji, javila je turska državna agencija Anadolija.

Izvor: B92

Utorak, 24.01.2017.

11:52

Thinkstock

Sporazum je prvi znak napretka tokom drugog dana mirovnih pregovora sirijske vlade i pobunjeničkih frakcija u glavnom gradu Kazahstana.

Trostruki mehanizam dozvoljava da tri zemlje, koristeći svoj uticaj, odmah odgovore na kršenja primirja i spreče sukobe, navodi Anadolija.

Dogovor je jedna tačka planirane zajedničke rezolucije koja će biti objavljena tokom dana. Konačna verzija teksta rezolucije, kako navodi turska agencija, još se usaglašava.

Razgovori u glavnom gradu Kazahstana, kojima prisustvuje i predstavnik UN, vode se pod pokroviteljstvom Rusije, Irana i Turske i deo su najnovijeg nastojanja da se nađe političko rešenje za okončanje rata u kome je, prema procenama, odneo 400.000 života.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: