B92 na razbijanju leda: Ozbiljnije nego 2012. VIDEO

Mađarski ledolomci koji su počeli da razbijaju ledenu barijeru kod daljske krivine probili su četiri kilometra.

Izvor: B92

Sreda, 18.01.2017.

17:33

B92 na razbijanju leda: Ozbiljnije nego 2012. VIDEO
Foto: Tanjug

Očekuje se da do sutra ujutru probiju celu barijeru dugačku ukupno 15 kilometara. Za to vreme, kod Novog Sada potiskivač Sloga oslobađa koridor za prolazak santi leda nizvodno, prema Novom Sadu i Beogradu.

Ledenih barijera kod Novog Sada nema. Dunav je, u ovom delu, prohodan. Ipak, potiskivač Sloga već dve nedelje je u pripravnosti.

Potiskivač Sloga u ovom momentu razbija ledene sante, ovde na Dunavu, kod Novog Sada i koliko smo uspeli da saznamo od kapetana, ledene sante su skroz do dna reke. Ono što je zadatak potiskivača Sloga jeste da obezbedi koridor na Dunavu, kako bi prošle sante leda, koje se očekuju sa daljske krivine, a tamo, na toj lokaciji, razbijaju ih dva mađarska potiskivača.

Dok sante ne stignu sa daljske krivine, posada Sloge je od ranih jutarnjih sati na brodu. Kapetan objašnjava koju deonicu su od jutros prošli.

“Od mosta Varadinska duga do mosta drumsko-železničkog, sremska strana, desna obala”, kaže kapetan “Sloge” Bogdan Natošević.

Kapetan, koji sada upravlja brodom Sloga, nekada je bio deo posade ledolomaca čuvene brodarske firme Heroj Pinki.

B92: Kada ste poslednji put radili ovako nešto? 2012, je li tako?

Netošević: Da.

B92: Možete da uporedite tadašnju i ovu sada situaciju, je li bilo tada kritičnije, ili je sada ozbiljnije?

Netošević: Pa, čini mi se da je sada ozbiljnije. Tada nisu spominjali ni miniranje tih čepova, ni ništa, tako makar zvuči.”

Situaciju na rekama svakodnevno prate nadležni u Vodama Vojvodine. Objašnjavaju da porast vodostaja ne zavisi od topljenja leda, već ledenih barijera.

“Porast Dunava zavisi kada se stvore ledene barijere, onda one ustvari postaju brane u koritu reke i doprinose podizanju nivoa vode uzvodno od te barijere”, kaže rukovodilac Službe za odbranu od poplava “Vode Vojvodine” Božidar Beloš.

Takav slučaj trenutno je između Borova Sela i Dalja. Od petka, vodostaj u toj zoni porastao je za dva i po metra.

Mađarskim ledolomcima, koji su juče počeli da razbijaju ledenu barijeru od 15 kilometara, ostalo je još tri kilometra do izlaska iz barijere. Prema procenama, iz nje će izaći do sutra ujutro. Tada će sante leda krenuti nizvodno.

“Ono će biti santa širine vodenog ogledala, velika količina leda, ona neće ugroziti nijedan grad, nego će ugroziti sve objekte koji se na bilo koji način nalaze u koritu reke, znači uz obale”, navodi Beloš.

Gradovi nizvodno, zbog santi leda, nisu ugroženi, ali jesu vodne građevine na reci, koje služe za regulisanje toka reke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: