Kosovu zvanično dodeljen pozivni broj +383

Kosovska ministarka za dijalog saopštila je da je Međunarodna telekomunikaciona unija (ITU) Kosovu zvanično dodelila pozivni broj +383.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 15.12.2016.

11:27

Default images

Pozivni broj za Kosovo je deo briselskog sporazuma o Telekomu, a Tahiri je, kako je saopšteno na sajtu kosovske vlade, ocenila da je "u pitanju istorijsko dostignuće u oblasti telekoma i da ojačava međunarodni subjektivitet Kosova".

Šef Kancelarije za KiM Marko Đurić naveo je ranije da je pozivni broj +383 u vlasništvu Srbije i da je dodeljen KiM kao geografskoj, a ne međunarodnoj oblasti.

Srbija je, na osnovu sporazuma postignutog u Briselu, pozivni broj +383 dodelila "geografskoj oblasti Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija", a deo dogovora je da se u aneksu tehničke dokumentacije ITU ta teritorija navodi pod nazivom Kosovo, ali sa zvezdicom i fusnotom koja glasi "ovaj naziv ne prejudicira status i u skladu je sa Rezolucijom 1244 i mišljenjem MSP o kosovskoj deklaraciji o nezavisnosti", preneo je 13. decembra list Koha, koji je imao uvid u pismo koje je Srbija uputila ITU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: