Vučić: 27 je za, samo jedna nije - oni su najpametniji?

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija u Briselu otvorila dva poglavlja u pregovorima sa EU, kao i da je Hrvatska jedina blokirala poglavlje 26.

Izvor: B92

Utorak, 13.12.2016.

18:08

Vučić: 27 je za, samo jedna nije - oni su najpametniji?
Foto: Tanjug

Otvorena su poglavlja 5 o javnim nabavkama i 25 o nauci i istraživanjima, a ujedno je poglavlje 25 i zatvoreno. Premijer je čestitao građanima.

Vučić kaže da Srbija nikoga ne mrzi, ne želi sukobe, da sa svima hoće da razgovara, bude marljivija i pronalazi kompromise.

Nećemo biti ni oni koje će bilo ko, bilo kada, na bilo koji način da ponižava. Srbiju nikada nećete moći da gazite, ni da zgazite, ni da ponižavate. To je tablica naših vrednosti, sa time smo ušli u pregovore, sa time ćemo izaći, nadam se kao član Evropske unije, a ako ne onda kao moderna država“, navodi premijer.

On navodi da bez vitalnih vrednosti ne bi bilo nas, ni naroda, ni građana i ističe da je zbog njih napustio Brisel.

Nisam zaustavio proces pridruživanja, nisam se odrekao želje da se sve uskladi sa EU. Pokazao sam našu tablicu vrednosti i čvrsto i ponosno stao iza nje. Zato sam i izabran, da ne dozvolim njeno unižavanje“, ističe premijer.

Prema njegovim rečima, kompromis Srbija uopšte ne pravi sa Evropskom unijom, nego sama sa sobom.

„Nije Evropa za nas samo teritorija, ne vidimo u njoj samo fondove i novac, još manje zaštitnika. To je ono što mi hoćemo da budemo u Srbiji. Evropa je lekcija koju učimo sami za sebe“, kaže Vučić.

Međutim, kako kaže, Evropa nije nešto što Srbiju mogu da uče oni za koje su partizani bili teroristi, a ustaše vojska, oni koji se plaše srpskih čokoladica i oni koji smatraju da cela istorija počinje floskulom o velikosrpskoj agresiji.
Foto: Tanjug
Vučić je rekao da u srpskim grudima ništa neće kucati za fašizam i "da ćemo mu se uvek suprotstavljati".

“Mi na taj način nećemo da se ponašamo prema Hrvatskoj i prema drugima, ponašaćemo se bez diskriminacije i bez mržnje, bez pristanka na poniženja“, rekao je on.

Premijer je odbacio navode da se više zemalja usprotivili otvaranju poglavlja 26.

“Želim da obavestim javnost da je jedna zemlja blokirala 26, nije bilo više zemalja, samo jedna i to je Republika Hrvatska“, naglasio je Vučić.

On se ujedno zahvalio Slovačkoj, Nemačkoj i Americi.

“Čak je i Bajden govorio hrvatskom premijeru Plenkoviću i ukazao na neophodnost otvaranja poglavlja. EU ima mogućnost da blokira, ali nema pravo da to uradi bez ikakvog razloga“, dodao je on.

Vučić kaže da nije dobio nikakvo obrazloženje toga zašto je poglavlje 26 blokirano.

“Šta to Srbija nije uradila? Odgovora nema, tišina. Kako i da bude odgovora kada 27 zemalja podržava, samo jedna ne? Kako da kažu nešto protiv 27 država, kako da kažu da je ta jedna zemlja pametnija od 27 drugih“, dodao je Vučić.

Premijer je rekao da poštuje hrvatsku predsednicu Kolindu Grabar Kitarović, ali da se pita šta je to Hrvatska uradila posle potpisivanja deklaracije.

“Asfaltirani su putevi, radimo na kući bana Jelačića. Sve smo uradili da se hrvatski narod u Srbiji oseća mnogo bolje nego ranije. Šta su oni uradili, sem što deci ne daju da jedu srpske čokoladice?“, naglasio je Vučić.
Foto: Tanjug
Vučić je naveo da je iz Hrvatske prognano 250.000 Srba, a neko kaže da nismo platili cenu.

Više da plaćamo te cene nećemo. Niko nam nije platio cenu za Jasenovac, nećemo ni tražiti da nam plate. Nećemo ni dozvoliti one koji veličaju ustaške pokrete, to nije Evropa. Podržavajući i prećutkujući to Evropa neretko podržava sopstveni falsifikat“, kaže premijer.

On je naveo da je Jasenovac najozloglašeniji logor, da je u Hrvatskoj podignuta crkva posvećena Alojziju Stepincu i da to nisu vrednosti koje Srbija treba da nauči da bi bila poželjan partner.

“Imam listu, potrebno je da čitam sat i 15 minuta sve incidente u kojima su mete bili Srbi. Ako hoćete, to mogu i večeras. Nećemo da se takmičimo, već da unapređujemo saradnju. Delegacije iz Hrvatske su dolazile, govorili su jedno, a radili drugo. Nećemo ni u budućnosti bežati od razgovora, ali nećemo vam dozvoliti da unižavate Srbiju”, rekao je Vučić.

Premijer kaže da želi da deca iz Srbije treba “da jedu dobre čokolade, šećer je važan za mozak, a šta piše na čokoladicama je manje važno”.

Moj zaključak – Vlada Srbije će u narednom periodu nastaviti svoj evropski put, ali će braniti nacionalne državne interese. Reformisaćemo sebe iznutra, bićemo deo civilizovanih naroda, ali nećemo dozvoliti da nas neko gazi. Neka rade sa poglavljima šta hoće. Nastavićemo saradnju sa EU, nećemo kriti i unapređivaćemo saradnju sa Republikom Hrvatskom, sa Rusijom. Hoćemo jaku i snažnu Srbiju koju niko neće moći ni politički, ni kulturno, ni ekonomski, a ni, ne daj bože, vojno da nas ugrozi”, kaže Vučić.

Vučić ističe da su “hrvatske diplomate bežale od njega po Briselu”:

“Ja ih potapšem po ramenu i kažem ‘radite šta hoćete. Činio sam šta mogu za građane Srbije. Ako građani misle da sam na bilo koji način ugrozio interese države, uvek imaju priliku da tu volju na različite načine iskažu”.
Foto: Tanjug
Na pitanje kako vidi rešenje slučaja poglavlja 26, da li će opet ići u Brisel i kako komentariše tvrdnje opozicije da je njegov čin napuštanja Brisela neodgovoran, Vučić kaže:

“Oni kažu da je bilo više država koje su blokirale poglavlje, govore zašto Srbija nije više uradila po pitanju obrazovanja manjina. Vidite o kome se tu radi, to su ljudi kojima je istina daleko od srca. Sami Hrvati kažu da je došlo do napretka tu, ali oni uvek idu protiv svoje zemlje. Ništa ih ne interesuje, samo kako će do fotelje”.

Premijer navodi da mu nije teško da ide u Brisel.

To je borba za moj narod. Mnogi moji savetnici su se u Briselu uplašili čvrstine mog stava, spustili su glavu. Nikoga nisam uvredio. Moj posao je da govorim istinu i da je govorim tamo gde je to najteže. Zbog poglavlja 26 više neću ići tamo, ako hoće da ga otvore mogu, ako neće ne moraju. Više o tome nećemo da razgovaramo, ne moraju da ga otvore pa da vidimo da li će ga otvoriti”, kaže Vučić.

On navodi da, što se tiče poglavlja 26, “nije zainteresovan”, jer je Srbija svoj posao obavila.

Potom je usledilo pitanje "može li EU da stane na put Hrvatske i zašto do sada nije to uradila", a Vučić je odgovorio da nije u stanju da odgovori.

“To je pitanje na koje nemam odgovor. Pitao sam ih, nisam dobio odgovor. Čuo sam razne teorije da stoje jedan, drugi, treći. Ogroman napor su uložili… Kako da vam kažem, mislim da se sa tom politikom niko ne slaže. Da li su drugi više mogli? – Jesu, ali i oni imaju svoje probleme”, orekao je premijer.

Vučić je dodao da ne zna šta Hrvatska hoće.

Imate problem u tome što kad neko ne može da vodi drugu politiku, povede politiku protiv Srbije. Pa pozvao sam Vulina 500 puta i rekao mu ‘aj molim te nemoj danas ništa da govoriš’. A kako da mu to kažem posle one spomen–ploče u Jasenovcu. Hoćemo da gledamo u budućnost, ali nikome nećemo dati da nam otvori stare rane. Šta oni hoće, ja stvarno ne znam”, rekao je on.

Premijer je rekao i da je Bugarska imala male rezerve prema poglavlju, ali da je Hrvatska jedina blokirala.

“Bugarska imala rezerve jer se ne održavaju obredi u našim crkvama na bugarskom jeziku. Zamislite da zovem partijarha i kažem da drži liturgiju na bugarskom inače nam neće otvoriti poglavlja”, dodao je on.
Foto: Tanjug
Podsetimo, Hrvatska je blokirala otvaranje poglavlja 26, a srpska delegacija napustila je Brisel, te premijer Vučić ne prisustvuje međuvladinoj konferenciji sa EU.

Predsednik Sabora Hrvatske Božo Petrov rekao je da je potpuno neprimerena reakcija zvaničnog Beograda na hrvatske primedbe na otvaranje poglavlja 26, a predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da Srbija lako može da ispuni traženi kriterijum za otvaranje poglavlja 26 o obrazovanju i kulturi i da on nije nikakav politički problem.

Blokada otvaranja poglavlja samo je nastavak nadmetanja u Hrvatskoj ko će više da naškodi i uvredi Srbiju, smatra predsednik Tomislav Nikolić.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je naveo da iza blokiranja otvaranja poglavlja 26, koje se tiče obrazovanja i kulture, ne stoje Hrvatska i Bugarska.

Dačić je kazao da je "jadna EU u kojoj Hrvatska vodi glavnu reč" i dodao da bi Brisel trebalo više pažnje da posveti onom što se dešava u Hrvatskoj.

"Nismo mi naivni. Prosto ne mogu da verujem da moćna EU ne može da utiče na Hrvatsku i Bugarsku u vezi poglavlja. Vrednosti Unije se svaki dan krše u Hrvatskoj, ali da sačekamo da li će se danas nešto promeniti, teorijski postoji ta mogućnost", rekao je Dačić.

O ovoj temi raspravljalo se danas i u Skupštini Srbije. Opširnije - OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

136 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: