Belgija i Holandija razmenile teritorije - praktičnije je

Holandija i Belgija potpisale su sporazum o mirnoj razmeni delova svojih teroritorija, a kao razlog se navodi – jer je tako logično, piše AP.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.11.2016.

16:16

Belgija i Holandija razmenile teritorije - praktičnije je
Foto: Thinkstock

Dok je svet pun teritorija koje se ljubomorno čuvaju ili onih oko kojih se vode istorijske borbe, dve susedne države razmenile su male delove svojih zemalja samo zato što nisu praktični i zato što zadaju muku oko nadležnosti, navodi AP.

Sa jedne strane reke Meza ili Maas, koja deli dve zemlje, Belgija se odrekla malog poluostrva na holandskoj strani, a zauzvrat su od komšija dobili nešto slično.

„Pokazali smo da su Belgija i Holandija uspeli kao dobri susedi da prilagode svoje granice na miran način“, izjavio je holandski ministar inostranih poslova Bert Koenders na ceremoniji u Amsterdamu.

Kako navodi AP, kada je reč o veličini, Belgija je gubitnik – odriču se poluostrva bogatog pticama i florom velikog kao oko 15 terena za fudbal, dok je deo kojeg se Holandija odriče daleko manji.

Time prestati „horor oko nadležnosti“ jer se Belgija brinula o zemlji povezanoj samo sa Holandijom.

Međutim, i pored bliskih susedskih i prijateljskih odnosa bilo je potrebno nekoliko godina da se dođe do ove situacije i reše pravni problemi.

Problem je naročito predstavljao belgijski deo u Holandiji zbog glasina da je on raj za dilere narkoticima i brojna krivična dela. Tako je pre četiri godine prolaznik tamo naleteo na delo kojem je odsečena glava.

Holandska policija nije mogla da izađe na lice mesta jer je to tada belgijska teritorija, belgijska policija nije mogla da pređe u Holandiju bez posebnih dozvola, a nije bilo ni mesta na kojima se može pristupiti brodom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: