AP: Putinov prijatelj komplikuje odnose Srbije i Zapada

Postavljanje Genadija Timčenka, prijatelja Vladimira Putina, za počasnog konzula Srbije u Sankt Peterburgu moglo bi da zakomplikuje odnose Srbije i Zapada.

Izvor: B92

Sreda, 12.10.2016.

20:21

AP: Putinov prijatelj komplikuje odnose Srbije i Zapada
EPA/SERGEI KARPUKHIN / POOL

To ocenjuje agencija Asošijetid pres.

Milijarder Genadij Timčenko, koji je pod sankcijama SAD zbog Ukrajine, bivši je Putinov džudo partner, živeo je u Švajcarskoj i ima dvojno rusko-finsko državljanstvo.

Timočenkovo bogatstvo procenjuje se na 7,9 milijardi dolara, zarađenih mahom u energetskoj industriji, navodi američka agencija, dođući da je bio pod istragom u SAD zbog navoda o pranju novca.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je na ceremoniji otvaranja konzulata u Sankt Peterburgu da Timčenkovo postavljenje odražava dugogodišnje prijateljske odnose odnose Srbije i Rusije.

Timčenko je zahvalio Nikoliću na postavljenju, navodeći da će mu biti drago da pomogne da dve zemlje nađu nove načine za produbljivanje saradnje.

Nikolić je rekao da će Srbija večito biti zahvalna Rusiji, pre svega predsedniku Vladimiru Putinu, na iskrenoj podršci u očuvanju teritorijalnog integriteta i zaštiti nacionalnih interesa na međunarodnom planu.

"Veliki vizionar koji svojim građanima obezbeđuje lepšu i mirniju budućnost, danas je oslonac za mnoge nedovoljno jake narode ugrožene silom, i najvažniji oslonac u borbi protiv velikog svetskog zla – terorizma", ocenio je on.

AP navodi da Srbija formalno želi da postane članica EU, ali da odbija da se pridrui članicama EU i uvede sankcije Rusiji zbog učešća u ukrajinskoj krizi i aneksije Krima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

7 h

Podeli: