Rusija besna, povlači sve diplomate iz Ukrajine?

Moskva razmatra opcije odgovora na pokušaj ukrajinske obaveštajne službe da organizuje diverzije na Krimu. Među mogućnostima je i raskid diplomatskih odnosa.

Izvor: B92, Sputnjik

Petak, 12.08.2016.

08:37

Default images

List „Izvestija“ piše da bi Moskva mogla zatvoriti rusku Ambasadu u Kijevu i vratiti sve diplomate.

„Jedna od mogućih opcija oštrog odgovora mogao bi biti raskid diplomatskih odnosa. U Moskvi razmatraju ovu opciju. Ipak, poslednju reč će dati šef države, koji će doneti odluku na osnovu sakupljenih podataka“, navodi izvor lista.

„Što se tiče raskida diplomatskih odnosa — to je prerogativ šefa države. Međutim, Moskva mora da revidira odnose sa Kijevom uzimajući u obzir poslednje događaje“, objasnio je ruskom listu zamenik šefa međunarodnog komiteta Saveta federacije Vladimir Džabarov.

Ukrajinske vlasti još nisu prihvatile kandidaturu za novog ambasadora, interese Moskve u zemlji predstavlja privremeni poverenik Sergej Toropov.

Federalna služba bezbednosti Rusije navela je da je sprečila izvođenje terorističkih napada na Krimu, koje je pripremalo Ministarstvo odbrane Ukrajine.

FSB je objavilo i ime jednog od organizatora napada. Prilikom hapšenja terorista, ubijen je jedan pripadnik FSB-a, dok je jedan vojnik bio žrtva otvaranja vatre sa teritorije Ukrajine.

Nakon toga ukrajinski predsednik Petro Porošenko naredio je da se sve vojne jedinice rasporede na granicu sa Krimom i Donbasom.

Moskva je potom pozvala partnere da pokažu razumnost i da postignu da Kijev prestane stalno da provocira,navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: