"Hrvatska na Srbiji pokazala da nema toliko moći"

Hrvatsko neuspešno blokiranje Srbije u otvaranju poglavlja pokazuje da Hrvatska nema toliko moći da ide protiv 27 članica, kaže hrvatski profesor Dejan Jović.

Izvor: B92

Subota, 23.07.2016.

21:15

Foto: GettyImages

Osim toga, kako kaže, to pokazuje i da se Srbija "prilično konsolidovala".

"To pokazuje da se Srbija prilično konsolidovala i da je uspela da stekne neke prijatelje u Evropi, a rekao bi i izvan nje - na primer u SAD, sa čijim se državnim sekretarom premijer Vučić nedavno sreo", rekao je Jović za dnevnik „Glas Istre“.

On je rekao da je Hrvatska "dva puta neuspešno pokušala da blokira" otvaranje poglavlja 23 i 24 sa Srbijom i da se pokazalo da Hrvatska nema toliko moći da bi mogla da ide nasuprot 27 članica EU.

"Bude li, međutim, bilo koja druga zemlja zainteresovana da blokira Srbiju, uz Hrvatsku, ili se počne menjati raspoloženje u EU kako bi se usporilo ili zaustavilo širenje EU, hrvatska će politika pa i eventualna nova blokada biti mnogo efikasnija", ocenio je profesor Fakulteta političkih nauka iz Zagreba.

Na pitanje o primedbama vlade u Zagrebu na srpske propise o univerzalnoj jurisdikciji za suđenja za ratne zločine, Jović je rekao da "ne razume do kraja političku logiku takvog uslovljavanja".

"Ratne zločine treba procesuirati gde god to bilo, bez obzira na njihovo državljanstvo. Jedan broj zemalja EU ima takav ili sličan zakon kojim se proglašava nadležnim za procesuiranje ratnih zločina bilo gde", rekao je Jović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: