Oland: Horor još jednom pogodio Francusku, stradala i deca

Francuski predsednik Fransoa Oland izjavio je tokom noći u vanrednom obraćanju naciji povodom masakra u Nici da je horor još jednom pogodio Francusku.

Izvor: B92

Petak, 15.07.2016.

08:02

Oland: Horor još jednom pogodio Francusku, stradala i deca
Foto: Tanjug

"Kamion se zaleteo u ljude koji su slavili Dan pada Bastilje, ubijeno je najmanje 77 ljudi, uključujući sedmoro dece. Imamo 20 ranjenih na intenzivnoj nezi", rekao je noćas Oland.

"Terorističke napade ne možemo ignorisati, ovo je užas, moramo učiniti sve da se borimo protiv tog zla", dodao je Oland potvrđujući da je vozač kamiona ubijen. Kazao je da tek treba ispitati da li jeimao saradnike.

"Francuska je napadnuta na Dan pada Bastilje, simbol slobode. Fanatici se protive ljudskim pravima i zato je Francuska njihova meta", rekao je Oland, pozivajući na solidarnost sa porodicama svih žrtava.

Francuski predsednik je rekao da je cela država pod pretnjom islamističkog terorizma i da svi treba da budu budni, na apsolutnom oprezu. Najavio je jačanje bezbednosnih mera, a rekao je da je u saradnji s premijerom i ministrima policije i odbrane dogovorio da će se po potrebi u službu pozivati vojni i policijski rezervisti.

"Vanredno stanje koje je trebalo da se okonča 26. jula produžićemo za 3 meseca", najavio je Oland.

Rekao je i da će ojačati aktivnosti francuske vojske koja napada džihadiste u Iraku i Siriji.

"Francuska je pogođena i užasnuta ovom tragedijom, ovim monstruoznim činom, napadom kamionom na ljude koji su samo došli da slave. Francuska je u suzama, ali će uvek biti jača od fanatika", zaključio je svoje noćno obraćanje naciji predsednik Oland.

Najmanje 80 ljudi je stradalo, a više od stotinu povređeno u francuskom gradu Nici kada je neidentifikovani napadač pucao pa kamionom uleteo u puno šetalište.

Vozač je najpre otvorio vatru na okupljene, a potom krenuo u smrtonosnu vožnju od dva kilometra, gazeći sve pred sobom, da bi bio zaustavljen kada je policija zapucala u prednje vetrobransko staklo i usmrtila ga. U prtljažniku kamiona su pronađeni eksploziv i automatsko oružje.

Pročitajte još:

Pucao pa vozio dva kilometra gazeći ljude


Svedok iz Nice: Odjednom smo čuli da nešto puca

Masakr u Nici: Vozač ubijen, "išao i pucao na ljude"

Objavljen snimak momenta kada kamion udara u ljude
Napadač poreklom iz Tunisa, od ranije poznat policiji?ID slavi masakr u Nici, ne preuzima odgovornost

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

20 h

Podeli: