Bregzit: Šta je član 50 i šta ako ne bude dogovora?

Iako je britanski premijer Dejvid Kameron najavio odlazak do oktobra, pojedini evropski lideri smatraju da proces pregovora o Bregzitu treba da počne odmah.

Izvor: B92

Subota, 25.06.2016.

21:00

Bregzit: Šta je član 50 i šta ako ne bude dogovora?
Foto: Gettyimages

Pre toga treba aktivirati član 50. Lisabonskog sporazuma.

Član 50 na snazi je od 2009. ali nikada nije testiran.

Omogućava vladi da objavi nameru za napuštanje Unije posle čega počinju razgovori o nizu pitanja između zemlje koja napušta EU i drugih članica.

Ukoliko ne dođe do dogovora, članstvo će automatski prestati dve godine nakon obaveštenja.

Član je samo osnovni obrazac za napuštanje, obaveštenje o datumu i neke druge “sitnice“. Ne govori odmah o pitanjima kao što su kretanje ljudi i trgovina.

O tim stvarima može se odlučivati godinama.

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da nema potrebe da EU bude “grozna“ ni na koji način u pregovorima sa Britanijom o Bregzitu. Ona je insistirala na tome da odvraćanje bilo koje zemlje od odluke nije prioritet u razgovorima, kao i da nikome ne ide na ruku požurivanje odlaska.

“Ne bi trebalo da traje večno, ali ne bih da se borim za neki rok“, rekla je Merkelova.

Nemački ministar spoljnih poslova Frank Valter Štajnmajer rekao je ranije da bi pregovori trebalo da počnu što pre.

Prvi samit EU lidera bez Britanaca biće održan u sredu, dan nakon što Kamron bude ragovarao sa njima.

Šef Evropske komisije Žan Klod Junker rekao je da raspad odnosa EU-UK nije “prijateljski razvod“, ali nije i da je postojala “duboka ljubavna veza“. On je takođe dodao da pregovori o izlasku treba da počnu odmah.

“Britanci su odlučili da žele da napuste EU, tako da nema smisla čekati do oktobra da bi pregovori počeli“, rekao je Junker.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: