RIK: Dveri-DSS ispod cenzusa za 0,01

Koalicija Dveri-DSS se nalazi ispod cenzusa sa 4,99 odsto glasova prema poslednjim podacima koje je objavio RIK, na osnovu obrađenih 99,82 odsto biračkih mesta.

Izvor: B92

Petak, 29.04.2016.

06:57

RIK: Dveri-DSS ispod cenzusa za  0,01
Foto: Tanjug

Koalicija SDS-LDP-LSV ostala je iznad crte za ulazak u parlament s 5,02, saopštila je kasno sinoć RIK.

Kako je saopštio direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević, prema tim podacima, lista okupljena oko SNS osvojila je 48,24 odsto glasova, SPS 10,96 odsto, SRS 8,11 odsto, DS 6,03 odsto, a pokret "Dosta je bilo" 6,03 odsto.

SVM je osvojio 1,50 odsto glasova, lista Muamera Zukorlića 0,86 odsto, SDA Sandžaka 0,80 odsto, Ruska stranka 0,36 odsto, Partija za demokratsko delovanje 0,43 odsto.

U trenutku čitanja rezultata lider Dveri Boško Obradović je s galerije predsednika RIK-a Dejana Ðurđevića pitao da li ga je sramota i da li sme da pročita rezultate i da li sme "pred narod", na šta mu je Ðurđević odgovorio da ne vrši pritisak.

Predstavnik Dveri u RIK je rekao da sumnju pobuđuje i to što su mesta koja su ranije anulirana baš mesta na kojima koalicija Dveri-DSS ima natprosečan rezultat. Đurđević je odgovorio da su upravo iz Dveri insistirali na anuliranju, dok su iz RIK želeli novo brojanje na svim mestima.

Kako se vidi na objavljenim snimcima, došlo je i do koškanja ispred sale, kada su Đurđević i Kovačević napuštali prostorije RIK. Njih su ispred sale sačekali predstavnici Dveri koji su vikali da treba da ih bude sramota i da "kradu glasove naroda", a zatim je došlo i do guranja. Snimak je objavljen i na profilu Dveri na Fejsbuku.

Đurđević je kasnije rekao da je u to kulminacija pritisaka koje trpi RIK, da je bilo nasrtaja na jednu koleginicu, kao i da je slučaj prijavljen policiji.

Ranije, tokom još jednog maratonskog dana u RIK i petočasovnog izjašnjavanja, donete su odluke o 99 mesta s "teškim greškama".

RIK je odlučila da anulira rezultate s 10 biračkih mesta, dok je u preostalim slučajevima verifikovala rezultate glasanja. Opširnije u posebnoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

293 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: