"Niko neće biti zadovoljan presudom Karadžiću"

Istoričarka Latinka Perović rekla je da presuda Radovanu Karadžiću u Haškom tribunalu neće nikoga zadovoljiti.

Izvor: B92, Dnevni avaz

Utorak, 22.03.2016.

08:07

Tanjug

Ona je za Dnevni avaz istakla da je teško prejudicirati i pogađati kakva će presuda biti određena bivšem predsedniku Republike Srpske 24. marta u Hagu.

“Presuda će, pre svega, pokazati stvarno počinjene zločine i tu katastrofu koja je iza njih ostala, ali jedno je sigurno, presuda Karadžiću nikoga neće zadovoljiti. Bez obzira na to šta koja strana očekivala i čemu se nadala, tu neće biti zadovoljnih“, navodi Perović.

Prema njenim rečima, ne vide se ni neki naročiti napredak niti velike tenzije koje bi mogle da se dogode posle izricanja presude Karadžiću, a koje nisu već viđene.

“Smatram da mi nismo napravili pravi bilans onoga što se dogodilo i to će se ogledati u reakcijama na presudu Karadžiću bez obzira na to kakva ona bude i bila. Sad, da li će poremetiti odnose između Beograda i Sarajeva, to je pitanje. Ti odnosi već su narušeni“, kaže Perović.

Ocenila je da ti odnosi ne mogu biti poremećeni “više nego što su latentno rđavi i nestabilni“ i gde nema izgleda da se nešto menja.

“Ova presuda Karadžiću samo može da izvuče na svetlo dana skrivene razlike u gledanju na rat i ono što su bili njegovi ciljevi i što su bile njegove posledice. Uostalom, trenutno je stanje takvo da presuda ne može dovesti ni do nekog stalnog pomirenja, jer do njega nije došlo niti je takvo nešto izgledno da će se desiti“, istakla Perović.

Perović je naglasila da je za pomirenje između Srbije i BiH “potrebno napraviti jedan bilans“.

“Mora se pokazati šta je taj rat bio, ko je za njega bio odgovoran i šta su bili njegovi ciljevi. I o tome postoje silni izvori i dokumenti i ne sumnjam da Haški sud sve to ima u vidu, pa i u ovom slučaju oko Karadžića. Sve je to dokumentovano“, smatra Perović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: