Radeta: Ne zanima se zahtev iz Haga

Funkcioner SRS Vjerica Radeta, čije je hapšenje i izručenje tražio Haški tribunal, izjavila je da neće dobrovoljno otići u Hag i da nema osnova za optužbe.

Izvor: B92

Sreda, 10.02.2016.

17:08

Radeta: Ne zanima se zahtev iz Haga
Foto: Tanjug

"Ni ja, ni bilo ko iz tima Vojislava Šešelja i Srpske radikalne stranke, ni na koji način se nismo ogrešili o zakon, niti ima osnova za navodne optužbe iz Haškog tribunala", rekla je Radeta Tanjugu.

Ona smatra da vlast u Srbiji nema pravni osnov da izruči nju i njene kolege iz SRS Petra Jojića i Jova Ostojića, jer takva mogućnost ne postoji u zakonu o saradnji sa Haškim tribunalom.

"Ako bi to uradili, to bi bilo grubo kršenje Ustava Srbije", rekla je Radeta.

Ona je ponovila da u Hag neće ići dobrovoljno, te da zahtev tribunala nije problem radikala ili njen lično, već aktuelne vlasti.

"Mene to i dalje uopšte ne zanima", rekla je Radeta.

Radikali su optuženi za nepoštovanje suda zbog zastrašivanja, podmićivanja i uticaja na svedoke u predmetu Vojislava Šešelja.

Haški tribunal je pozvao je ranije tokom dana vlasti Srbije da bez odlaganja uhapse i u Hag izruče troje članova Srpske radikalne stranke koji su optuženi za nepoštovanje tog suda.

Raspravno veće konstatovalo je da Srbija nije učinila ništa da sprovede sudski nalog za hapšenje Petra Jojića, Vjerice Radete i Jova Ostojića i izrazilo "ozbiljnu zabrinutost" zbog "izostanka napora" srpskih vlasti i "propusta da sarađuju" sa Tribunalom.

Nakon toga, Ministar pravde Nikola Selaković rekao je da će Srbija uputiti protestnu notu Haškom tribunalu i da će nastaviti saradnju, "ali u skladu sa državnim interesima".

"Tribunal se prema predstavniku Srbije ponašao bahato i osiono i to je još jedna velika sramota za Haški tribunal. Srbiji su na takav način zapušili usta", rekao je Selaković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: