Manje plate borcima ID: "Nije lako voditi kalifat"

Sudeći prema izjavama pojedinih zvaničnika i medija Islamska država se očito suočava sa finansijskom krizom.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.02.2016.

17:15

Default images
foto: Beta/AP

Paravojna formacija je prinuđena da prepolovi plate svojim borcima zbog toga što su vazdušni udari međunarodne koalicije, predvođene Amerikom, snažno uticali na naftne prihode kojima se finansira ta džihadistička grupa.

Pomoćnik sekretara u američkom ministarstvu finansija u Odeljenju za finansiranje borbe protiv terorizma Danijel Glejzer rekao je da su vazdušni udari uticali na crpljenje, rafiniranje i prevoz nafte s teritorija koji su pod kontrolom ID u Iraku i Siriji.

"Kada pogledate poteškoće za koje znamo da ih imaju u prevozu i crpljenju nafte, mislim da možemo reći da više nisu u stanju zarađivati na taj način...", rekao je Glejzer na konferenciji u Londonu, preneo je Index.hr.

Glejzer je kazao i da je ID borcima u Raki prepolovio zarade.

"Smanjili su plate svojim borcima u Raki do 50 posto", naveo je precizirajući da su mete napada takođe bile skladišta s novcem u vazdušnim udarima "doslovce spaljeni milioni dolara".

"Nije jeftino voditi kalifat i nije jeftino voditi rat", rekao je Glejzer. "Treba platiti borcima, a njima je to sve teže i teže", tvrdi on.

I beogradska redakciaj Sputnjik je krajem januara javila da strani ID borci navodno su počeli da dezertiraju nakon što je rukovodstvo ove terorističke organizacije odlučilo da im drastično smanji plate.

"Odluka ID da prepolovi plate toliko je pogodila njihove strane borce da su neki od njih počeli da napuštaju tu džihadističku grupu", objavio je Sputnjik pozivajući se na TV kanal Alsumaria.

Ova dezertiranja potvrđuju da su džihadisti ID uglavnom motivisani pohlepom a ne verskim žarom, primećuje Alsumaria.

Sirijska opservatorija za ljudska prava ranije je navodila da među sirijskim borcima ID postoji nezadovoljstvo jer veruju da su njihove plate smanjene kako bi se povećale plate arapskih ili stranih boraca.

Međutim, prema jednom procurelom dokumentu ID, smanjenje plate zapravo se odnosi na sve obične borce.

Odluku o smanjenju plata navodno je donelo takozvano "ministarstvo finansija" Islamske države zbog vanrednih okolnosti usled sve većeg opterećenja zbog produženih borbi na više frontova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: