"Bazilika je konzervirana, nije zatrpana"

Ministarka Zorana Mihajlović odbacila je tvrdnje NS da je ranohrišćanska bazilika kod Bele Palanke na trasi Koridora 10 zatrpana.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.07.2015.

13:16

Default images
Foto: Belle amie / YouTube Screenshot

Ona je navela da da je bazilika konzervirana i da su dokazi za to dostupni javnosti.

Tokom skupštinske rasprave o amandmanima na predložene zakone o prevozu tereta i putnika poslanik NS Zoran Živković predao je ministarki Mihajlović, kako tvrdi, dokaze da je bazilika na trasi novog autoputa zatrpana.

Ministarka Mihajlović rekla je da je bazilika konzervirana i da su dokazi za to dostupni javnosti.

Poslanici Nove stranke Zoran Živković i Vladimir Pavićević zatražili su od ministarke Mihajlović da “crno na belo” dokaže da bazilika nije zatrpana.

Odbacujući te navode, Mihajlović je tokom rasprave poručila Živkoviću i Pavićeviću da će dobiti dokaz “crno na belo” i pokazala crno bele fotografije na kojima se, kako je rekla, vidi da je bazilika konzervirana po svim standardima i fazama, navodeći da je sve urađeno po zakonu.

Živković je, međutim, ocenio da to što je pokazano nije nikava konzervacija i da te fotografije ne dokazuju ništa.

Konzervacija se vrši tako što se u zidovima pukotine i oštećenja saniraju, to ne može da traje manje od nekoliko meseci”, rekao je Živković.

Kako je naveo, niški zavod je predložio tri rešenja - nadvožnjak iznad bazilike što nije skupo rešenje, druga varijanta da se pomeri malo trasa autoputa što je takođe, kaže, bilo moguće, i treće rešenje bilo je da se cela bazilika izmesti u Crnu Reku, što je najskuplja varijanta za koju je potrebno 250.000 evra.

Živković je pozvao poslanike i javnost da na sajtu Nove stranke odgledaju film o tome “šta je sve tamo nakaradno urađeno”.

Film je uznemiravajući, tamo imate scene koje su nepristojne u normalnom životu, a kamoli ako se dešavaju oko bazilike”, kaže Živković.

Na to je Mihajlović rekla da je to što joj je dostavila Nova stranka i rekla joj za određene stvari koje su se dešavala i šta su radila određena fizička lica, stvar kulture i da je sramotno.

Ali, ne može se staviti u kontekst toga da država nije uradila ono što je po zakonu mogla, što je bilo celishodno, najefikasnije i jedino moguće. To su dve različite stvari”, rekla je Mihajlović navodeći da će poslanicima Nove stranke dostaviti “papire” nakon sednice.

Poslanici Nove stranke ponovo su govorili i o hrastu koji je bio na trasi autoputa, a ministarka Mihjalović navela je da su problemi hrasta i bazilike rešeni nakon dve godine nerešavanja.

Pavićević je doneo je i pokazao komad drveta, a potpredsednik parlamenta Veroljub Arsić ga je zamolio da više ne donosi "cepanice".

Povodom izjave Pavićevića o velikom broju amandmana koje podnosi Nova stranka, Arsić je upitao koliko je drva moralo da se poseče za papir za amandmane, dok je Živković upitao zašto Arsića uzbuđuje cepanje drva.

U raspravi o predloženim zakonima o prevozu tereta i putnika u drumskom saobraćaju, Živković je ponovio da su zakoni dobri i da će ih podržati, navodeći da je Nova stranka podnela 18 amandmana od kojih je većina prihvaćena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: