Srpski vojnici na vežbi u Ukrajini

Ukrajina i SAD pokrenule su danas opsežne vojne manevre u zapadnoj Ukrajini, gde učestvuju vojnici 16 zemalja, među kojima je Srbija, saopšteno je u Kijevu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.07.2015.

13:55

Default images
Foto: Beta/Ilustracija

Manevri se odvijaju na ogromnom vojnom poligonu u Javorivu, blizu granice s Poljskom.

U vežbama učestvuju tenkovi i američki helikopteri, koji će nadletati to područje, što može da izazove nezadovoljstvo susedne Rusije.

"Vojnici 18 zemalja učestvuju u vežbama, čime je pokazana velika podrška Ukrajini u borbi za očuvanje suvereniteta", izajvio je ukrajinski komandant Oleksander Sivak i dodao da će manevri nazvani "Neustrašivi čuvar" (Fearless Guardian) trajati dve nedelje.

Pored vojnika iz Srbije, u manevrima učestvuju vojnici iz Azerbejdžana, Bugarske, Kanade, Estonije, Gruzije, Rumunije, Španije, Turske, Nemačke, Velike Britanije, Letonije, Estonije, Moldavije, Norveške i Poljske.

Vojne vežbe se odvijaju dok se ukrajinske snage bezbednosti bore protiv proruskih pobunjenika na istoku zemlje.

U tom sukobu zapoćetom u aprilu 2014. godine poginulo je više od 6.500 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: