"Ovake stvari pretnja položaju BiH"

Tri člana Predsedništva BiH, Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Mladen Ivanić, osudili su “teroristički napad na stanicu javne bezbednosti u Zvorniku".

Izvor: B92

Utorak, 28.04.2015.

11:48

Default images
Foto: Tanjug

Oni su u zajedničkoj izjavi pozvali građane Bosne i Hercegovine "na mir i na suzdržanost od bilo kakvih aktivnosti koje bi mogle dovesti do međuetničkih ili međureligijskih provokacija, incidenata i podizanja tenzija".

Predsedništvo BiH je pozvalo nadležne policijske i pravosudne organe na svim nivoima da u međusobnoj saradnji i koordinaciji hitno sprovedu detaljnju istragu sa ciljem potpunog rasvetljavanja i utvrđivanja svih okolnosti počinjenog krivičnog đela, uključujući motive napada kao i eventualnu povezanost drugih osoba ili saučesnika u izvršenju ovog krivičnog dela.

"Predsedništvo BiH je stava da ovakvi napadi predstavljaju pretnju po sigurnost, ustavni poredak i međunarodni položaj Bosne i Hercegovine i njenih građana", navodi se u zajedničkoj izjavi.

Tročlano Predsedništvo zahteva od pravosudnih, policijskih i obaveštajno-sigurnosnih agencija da preduzmu sve neophodne aktivnosti i mere u pravcu procesuiranja i najoštrijeg sankcionisanja svih osoba koje zagovaraju ili pripremaju ovakva krivična đela, kao i svih osoba koje su na bilo koji način povezani s takvim krivičnim delima.

Nerdin Ibrić (24) je sinoć u 19.00 sati u policijskoj stanici u Zvorniku ubio jednog policajca a dvojicu ranio. Napadač je ubijen tokom razmene vatre. On je bio naoružan dvema puškama i pištoljem.

Mediji navode da je motiv napada osveta Neredina Ibrića za ubistvo njegovog oca Sejfe, tokom rata u BiH 1. juna 1992. godine.

Kako piše Dnevni avaz, Nerdin Ibrić je bio star godinu dana kada su pripadnici vojske RS sa pripadnicima zvorničke policije i paravojnih jedinica iz Srbije, njegovog oca, sa još oko 750 Bošnjaka, odveli na nepoznatu lokaciju gde su svi ubijeni.

Ibrić je sa svojom majkom bio jedan od prvih povratnika Bošnjaka u mesto Kučić Kula kod Zvornika, koje je nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma 1995. godine, pripalo Republici Srpskoj.

Sinoć ubijeni i ranjeni policajci su srpske nacionalnosti.

Nakon pucnjave u Zvorniku, pristižu brojne reakcije domaćih i međunarodnih zvaničnika koji osuđuju napad i pozivaju na saradnju kako bi se sprečilo destabilizovanje Bosne i Hercegovine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: