Petak, 10.04.2015.

18:59

Tri nova incidenta u K. Mitrovici

Pet osoba, tri albanske i dve bošnjačke nacionalnosti, povređene su danas nešto posle podneva u Kosovskoj Mitrovici kada su na njih nasrnuli nepoznati napadači.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

Zamenik regionalnog komandira Kosovske policije Besim Hoti izjavio je Tanjugu da je pet lica povređeno u tri odvojena incidenta koja su se dogodila u centru severnog dela Mitrovice.

"Prvo je oko 13 časova pretučen maloletni Albanac u centru grada ispred jednog od kafića, da bi nešto kasnije još dva Albanca zadobila lakše povrede kada su na njih nasrnuli za sada neidentifikovani napadači", rekao je Hoti.

Danas se u Mitrovici za nepuna dva sata dogodio i treći incident kada su na kružnom toku u centru Mitrovice povređena dva studenta bošnjačke nacionalnosti iz Novog Pazara koji studiraju u Kosovskoj Mitrovici.

"Napadi na Albance moguće da su odgovor na ranjavanje srpskog mladića u Kosovskoj Mitrovici, koji se dogodio u četvrtak veče, a kada je u pitanju napad na studente iz Novog Pazara ne možemo ni da pretpostavimo šta je motiv", kazao je Hoti.

"Napadi nisu put ka smirivanju tenzija"

Srpska lista saopštila je večeras da napadi koji su se dogodili u severnom delu Kosovske Mitrovice zaslužuju svaku osudu i nisu put ka smirivanju tenzija.

Napadi koji su se dogodili danas u Kosovskoj Mitrovici zaslužuju svaku osudu i taj put ne vodi ka smirivanju tenzija, saopštila je večeras Srpska lista reagujući na napad na tri Albanca i dva Bošnjaka koji su povređeni kada su na njih nasrnuli nepoznati napadači.

Svaki napad koji iniciraju Albanci, a koji nikada ne osude albanski politačari iz Prištine, nažalost često izazove spiralu nasilja u kojoj posledice trpe nevini ljudi”, smatraju u Srpskoj listi.

Srpska lista je pozvala kosovsku vladu da se povede primerom Srpske liste i da osudi svaki napad na građane bez obzira na njihovu nacionalnost, da svojim delovanjem radi u pravcu privodejnja odgovornih pravdi i neselektivnog kažnjavanja.

To je jedino način da kosovska vlada počne da gradi sistem vrednosti jednak za Srbe, Albance i sve ljude koji žive na Kosovu i Metohiji, zaključeno je u saopštenju Srpske liste koje je potpisao njen predsednik Aleksandar Jablanović. Predsednica Kosova Atifete Jahjaga oštro je osudila nasilje koje se u poslednja 24 časa dogodilo u Mitrovici, kada su povređeni jedan pripadnik srpske, dva bošnjačke i dva albanske nacionalne zajednice.

"Jahjaga ističe da su takvi incidenti neprihvaljivi u vreme kada se institucije Republike Kosovo angažuju na očuvanju stabilnosti i jačanje vladavine reda i zakona na celoj teritoriji zemlje i kada se naša zemlja dokazuje kao promoter mira i stabilnosti u regionu Jugozapadne Evrope", navodi se u saopštenju.

Kosovska predsednica je pozvala sve građana Mitrovice da se uzdrže od nasilja i da dokažu građansku i političku zrelost.

"Predsednica ocenjuje da takva dela ne doprinose vraćanju međusobnog poverenja zajednica koje žive u Mitrovici i štete dugogoodišnjim naporima institucija Republike Kosovo i naših međunarodnih prijatelja za izgradnju bolje budućnosti za sve građane bez razlike", dodaje se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Hronika

MUP se oglasio o slučaju ubistva Danke Ilić

Pripadnici MUP-a, Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu Višeg javnog tužilaštva prikupljaju informacije i utvrđuju činjenice i okolnosti pod kojim je u Policijskoj upravi u Boru preminuo D. D. osumnjičen u slučaju ubistva male Danke, saopštio je MUP.

9:45

11.5.2024.

17 h

Podeli: