"EU jedinstvena u sankcijama RUS"

Sve članice Evropske unije, uključujući Grčku, imaju jedinstven stav po pitanju sankcija Rusiji, izjavio je portparol Evropske komisije Margaritis Shinas.

Izvor: B92

Sreda, 08.04.2015.

13:06

Default images

"Evropska komisija polazi od toga da sve zemlje-članice ostaju jedinstvene kada se radi o sankcijama prema Rusiji, što je potvrđeno i poslednjom odlukom Evropskog saveta 19. marta", naglasio je Shinas.

Grčki premijer Aleksis Cipras danas dolazi u dvodnevnu posetu Rusiji, gde će razgovarati sa predsednikom Vladimirom Putinom i drugim zvaničnicima.

Kako je najavljeno, grčki premijer će u Moskvi sa ruskim zvaničnicima razgovarati o bilateralnoj saradnji u sektoru trgovine, investicija, energetike, turizma, kulture i obrazovanja, a mediji spekulišu i da bi Cipras mogao da zatraži od Rusije ekonomsku pomoć.

Prema navodima "Dojče velea", za ruskog predsednika Putina gost iz Grčke u Moskvu stiže "u pravo vreme", te se on, po svemu sudeći, nada da će Cipras sledeći put biti protiv produženja sankcija Rusiji.

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc pozvao je danas Ciprasa da ne "ugrožava jedinstvo Evropske unije" tokom svoje posete Rusiji.

Šulc je u intervjuu nemačkom listu "Bild" rekao: "Ne znam da li će Rusija obezbediti Grčkoj finansijsku pomoć, niti kad bi to moglo da se dogodi. Ali mogu da savetujem Ciprasu da ne ugrožava jedinstvo Evropske unije."

Ministar finansija Austrije Hans-Jerg Šeling je danas rekao da bi, ukoliko Atina odlučila da zaobiđe sankcije EU, to moglo napraviti "ogroman problem".

On je, u izjavi austrijskom radiju "Oe1", u vezi obustave uvoza narminica koji je Rusija uvela protiv država Unije, rekao da bi bio "težak politički poduhvat ako bi jedna od evropskih zemalja istupila iz mehanizma EU protiv Rusije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: