"Udžbenici ne diskriminišu LGBT"

U udžbenicima za školsku decu u Srbiji ne postoje tekstovi koji bi na bilo koji način diskriminisali pripadnike LGBT populacije.

Izvor: B92

Utorak, 31.03.2015.

00:25

Default images
foto: Beta

To je rečeno na sastanku ministra prosvete Srđana Verbića sa ambasadorom Kraljevine Holandije Loranom Luisom Stokvisom.

Ambasador Stokvis se interesovao za tekstove o LGBT populaciji u udžbenicima i za udžbenike na jezicima nacionalnih manjina, a ministar Verbić istakao je da su svi udžbenici koji su odobravani od 2009. godine usklađeni sa Zakonom o udžbenicima i drugim nastavnim sredstvima i Standardima kvaliteta udžbenika.

Usklađeni su i sa definicijom Svetske zdravstvene organizacije i zakonima koji regulišu prestupe i krivična dela, rečeno je na sastanku i navedeno da se pripadnici LGBT populacije definišu kao zdrave osobe.

Međutim, mediji su pre nekoliko dana preneli izveštaj Labris organizacije, koja je pronašla da je u školskim udžbenicima na 19 mesta uočena diskriminacija LGBT populacije.

U devet udžbenika za učenike osnovnih i srednjih škola čak na 19 mesta pronađen je sadražaj koji diskriminiše LGBT populaciju. U nekim od njih homoseksualnost se stavlja u isti kontekst kao i zoofilija i nekrofilija, upozorila je predstavnica Labrisa Jovanka Todorović.

Labris je, radi detaljne analize sadražaja u nastavnom materijalu, formirao radnu grupu koja je pregledala 26 udžbenika iz oblasti medicine, psihologije i biologije, a Todorivić je rekla da je u nekoliko udžbenika homoseksualnost pogrešno definisana.

U jednom udžbeniku homoseksulanost je definisana kao poremećaj hormona, a drastičniji primer je udžbenik iz psihologije gde je homoseksualnost deklarisana kao psihički poremćaj, a u rangu je sa zooofilijom i nekrofilijom, rekla je Todorović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: