"Carinik nas vratio jer smo iz BG"

Putnici iz Beograda koji su pre 7 dana putovali u Sloveniju, kako kažu, vraćeni su s graničnog prelaza Obrežje između Hrvatske i Slovenije jer su Beograđani.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.03.2015.

12:12

Default images
Foto: Beta, arhiva (Ilustracija)

Slovenački carinik je, prema rečima putnika, iz nekoliko autobusa iz Srbije izveo isključivo putnike čija je adresa stanovanja u Beogradu. Razlog zbog kojeg im nije dozvolio da pređu granicu obrazložio je rečima da u njegovoj smeni "Beograđani ne mogu da se šetkaju gde hoće", pišu "Večernje novosti".

Putnici kažu da je kontrola trajala jedan sat, između tri i četiri ujutru, da se tokom nje carinik grubo ponašao, vikao i pretio putnicima zabranom ulaska u Sloveniju kad god je on u smeni.

Pečat u pasošu je obeležio s dve crtice i velikim slovom "E", uobičajenim znakom za nedostatak prateće dokumentacije. Pasoši su, međutim, bili važeći, a za ulazak u Sloveniju nisu potrebni ni viza, ni garantno pismo. Nedostatak ovih dokumenata naveden je kao glavni razlog u pisanim obrazloženjima za zabranu ulaska u zemlju.

Vozači autobusa su po naređenju carinika morali da ih, nakon svega, vrate 10 kilometara nazad, da se sami snalaze.

Pošto, kako kažu, ni srpska ambasada u Ljubljani, koju su uspeli da dobiju oko četiri sata ujutru telefonom, nije imala razumevanja, Beograđani su se kući vratili u dva iznajmljena kombija koja su koštala 2.000 evra.

"U Sloveniju idem barem dva puta godišnje, a ovog puta sam pošao kod prijatelja na krštenje deteta. Nakon pregleda pasoša, u autobuse su vraćeni ostali putnici, a nas 14 sa beogradskom adresom zadržani smo u carinskoj kućici. Tu nam je carinik, izrazito ljut i veoma neprijatan, rekao: 'Šta vi, Beograđani, mislite, da možete da se šetkate kako hoćete? E, pa ne možete! Dok sam ja u smeni i moja ekipa, znajte da nećete ući'", priča Slobodan Blagojević, jedan od vraćenih putnika.

Kako kaže, nikome od putnika nije bilo jasno zašto se tako ponaša, jer mu se niko nije suprotstavljao.

"Ljudi su bili prestravljeni, naročito žene i par starijih putnika. U jednom momentu je počeo da razvrstava ljude i da vuče ženu za ruke. Tada sam morao da reagujem. Rekao sam mu da nas ili hapsi ili pusti, ali da prestane da nas maltretira samo zato što ima pištolj i značku. Čak nam je pretio da može da napiše da smo prenosili nedozvoljene stvari ili da nam 'izmisli' bilo šta drugo, jer će se uvek verovati njemu, a ne putnicima. Osim toga, rekao je i da ima pravo da nas svuče gole zbog provere. I na kraju, da samo od njega zavisi hoćemo li preći ili ne", objašnjava Blagojević. I drugi putnici potvrdili su ovu priču. Neki su čak mobilnim telefonima snimali događaj, ali su im carinici zabranili snimanje i naterali ih da snimke izbrišu.

Po povratku u Beograd, ovi putnici su, kako tvrde, dali izjave u Ambasadi Slovenije u Srbiji. Tamo im je, kako kažu, sugerisano da sačekaju, da ne "dižu prašinu" i da će sve biti sređeno.

Iako su doživeli veliku neprijatnost, većina putnika ne želi da priča o ovom slučaju, jer im je, kako tvrde, sugerisano da "ako misle da ponovo putuju u Sloveniju, zaborave ovaj događaj".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

124 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: