Kurdi: ID koristi hemijsko oružje

Kurdske vlasti u Iraku saopštile su da imaju dokaze da je Islamska država korstila hlor kao hemijsko oružje protiv kurdskih boraca.

Izvor: B92

Subota, 14.03.2015.

23:05

Default images
foto: Beta/AP

Navodi Saveta za bezbednost kurdskog regiona odnose se na napad kamionom bombom 23. januara u severnom Iraku. Islamska država koja drži trećinu teritorije Iraka i susedne Sirije u samoproklamovanom kalifatu, nije odmah regovala na te navode.

U saopštenju Savet je naveo da se navodni napad hemijskim oružjem dogodio na putu između Mosula i sirijske granice dok su se kurdske snage borile da zauzmu put od vitalnog značaja. U saopštenju se navodi da su oni kasnije našli oko 20 boca gasa koje su bile na kamionu koji je učestvovao u napadu.

Video snimak pokazuje kamion kako se vozi putem a beli dim izlazi iz njega dok je pod jakom vatrom kurdskih boraca. Posle se pokazuje veliki beli oblak kako se formira kad je kamion eksplodirao i delovi kamiona rasutih po putu.

Jedan neimenovani kurdski zvaničnik rekao je agenciji AP da su desetine kurdskih boraca posle napada tražili lekarsku pomoć zbog vrtoglavice, mučnine, povraćanja i opšte slabosti.

Kurdi kažu da su uzorci odeće i tla sa tog mesta analizirani u jednoj laboratoriji u zemlji koja je koalicioni partner, čije ime nisu naveli, i da su nađeni tragovi hlora.

Nema potvrde o ovim navodima od nezavisnih izvora, navodi agencija AP.

Irački zvaničnici i Kurdi koji se bore u Siriji davali su slične navode da ekstremisti koriste hemijsko oružje niskog intenziteta protiv njih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: