Priznao ubistvo Nemcova

Jedan od petorice uhapšenih za ubistvo ruskog opozicionog političara Borisa Nemcova danas je pred sudom u Moskvi priznao krivicu.

Izvor: Tanjug, Beta/AFP

Nedelja, 08.03.2015.

14:58

Default images
Foto: Beta/AP

"Učešće Zaura Dadajeva u ubistvu potvrđeno je njegovim priznanjem", rekla je sudija Natalija Mučnikova, i dodala da će on u pritvoru biti do 28. aprila.

Ona je dodala da su trojica uhpašenih negirala krivicu.

Nešto ranije, Dadajev i Anzor Gubašev su zvanično optuženi za umešanost u ubistvo ruskog opozicionara.

Oni su se pojavili pred sudom na preliminarnom saslušanju zajedno sa još tri osumnjičene osobe koje su, kako je saopšteno, uhapšene u poslednjih 48 sati u Ingušetiji.

Istražitelj je tokom saslušanja rekao da je umešanost novih osumnjičenih u ubistvo Nemcova dokazana.

"Osumnjičeni demantuju umešanost, ali postoje dokazi koji tvrde suprotno. Njihovu umešanost potvrdjuju mnogi faktori i dokazi", rekao je istražitelj, prenela je agencija Tas.
Foto: Beta/AP
Dadajev je proveo 10 godina kao pripadnik bataljona čečenskog Ministarstva unutrašnjih poslova "Sever", izjavio je sekretar ingušetijskog Saveta za bezbednost Albert Barahajev.

Nije poznato da li je Dadajev i dalje član pomenutog bataljona ili ga je napustio, navodi Rojters.

Vlasti Čečenije, većinom muslimanske republike na južnoj granici Rusije, nisu zasad potvrdile tu informaciju.

Prvo su privedeni Gubašev i Dadajev, a nešto kasnije i još dvojica ljudi, mlađi brat Gubaševa i muškarac koji je bio u istom vozilu sa Dadajevim u trenutku hapšenja, rekao je Barahajev.

Šef FSB Aleksandar Bortnjikov je izjavio da se u istrazi razmatra nekoliko verzija ubistva, uključujući i naručeno.
Foto: Beta/AP
Nemcov je ubijen u noći 27. februara u samom centru Moskve, a to je najistaknutije ubistvo jednog ruskog opozicionara u 15 godina koliko je na vlasti aktuelni ruski predsednik Vladimir Putin, navodi britanska agencija.

Nemcov, koji je ranih 2000-ih postao zapažena opoziciona figura, ubijen je u centru Moskve 27. februara. Ubistvo je izazvalo oštru osudu domaće i svetske javnosti, a ruskim vlastima upućen je apel da što je pre moguće istraže slučaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: