"Žene - većina samo na papiru"

Podela moći i odgovornosti sa muškarcima, to je plan Ženske platforme za razvoj Srbije u narednih pet godina.

Izvor: B92

Petak, 06.03.2015.

18:27

Default images

Rodna ravnopravnost je, kako navode žene, preduslov razvoja Srbije.

Većina na papiru, ali bez dovoljno uticaja. To je slika položaja žena u srpskom društvu. Od 170 opština i gradova žene se nalaze na čelu samo pet mesta. Samo 16 odsto žena nalazi se na rukovodećim položajima

“Nedostatak dijaloga, nesklonost vladavini prava, sklonosti stereotipima u ponašanju bez obzira što su zabaranjeni zakonom i nevoljnost za učenje smatrajući se da mi sve znamo. i da je to sve što se dešava u savremenom svetu makar šta. i da mi znamo šta je tradicionalno dobro i po ženu i po muškarce, što odavno ne važi u svetu“, navodi potpredsednica Skupštine Srbije Gordana Čomić.

Na jednom mestu, u Skupštini Srbije, kao članice Ženske parlamentarne mreže, žene različite političke orijentacije spojili su zajednički ciljevi, da se jače čuje glas žena i da one što više budu zaposlene.

“Mislim da je problem kod muškaraca koji su praktično određene oblasti kao što su finansije kao što su spoljna poltiika u toj meri zauzeli da tu ima manje mesta za žene. Za žene ima više mesta u prosveti, socijalno radu i to želimo da menjamo“, istakla je Dubravka Filipovski iz Ženske parlamentarne mreže.

Predsednica Skupštine, dve potpredsednice Vlade i guvernerka jesu napredak za naše društvo, ali je potrebno ohrabriti žene da se više čuje njihov glas.

“Ženama treba dati mnogo više uloge i uticaja tamo gde je moć, tamo gde se stvarno odlučuje, gde su novci, gde su pare, gde je moć odlučivanja kada su u pitanju velika javna preduzeća i kada su u pitanju jake insitucije“, rekao je Meho Omerović iz skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava.

Među problemima koje žene ističu je i reforma političkih stranaka, jer je u mnogim strankama pitanje rodne ravnopravnosti samo deklarativno. Nabolji primer je činjenica da je Sanda Rašković Ivić jedina žena koja danas predvodi jednu političku stranku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: