Optužio predsednicu, pronađen mrtav

Argentinski specijalni tužilac Alberto Nisman, koji je optužio predsednicu za prikrivanje dokaza u slučaju terorističkog napada 1994. godine, pronađen je mrtav.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.01.2015.

12:33

Default images
Foto: Beta/AP

Nisman, koji je danas trebalo da povodom svojih optužbi protiv predsednice Kristine Fernandes svedoči iza zatvorenih vrata, pronađen je kasno sinoć u kupatilu svog stana u Buenos Ajresu, s prostrelnom ranom na telu, izjavila je javna tužiteljka Vivijana Fejn, a prenela agencija AP.

"Mogu da potvrdim da se radi o prostrelnoj rani iz pištolja kalibra 22", rekla je Fejnova za argentinsku državnu novinsku agenciju Telam i dodala da je istraga tek na početku, pa je prerano da se utvrdi šta se zaista dogodilo.

Nismana je pre deset godina za specijalnog državnog tužioca postavio pokojni suprug Fernandesove, tadašnji predsednik Argentine Nestor Kirhner, da rukovodi istragom bombaškog napada iz 1994. na zgradu Argentinsko-izraelskog udruženja AMIA u Buenos Ajresu, kada je poginulo 85, a povređeno više od 200 ljudi.

Argentina i Iran su 2013. postigli dogovor o istrazi tog napada, koji je i dalje nerešen.

Iste godine je Nisman objavio optužnicu u kojoj za napad optužuje Iran i vojno krilo libanske ekstremističke organizacije Hezbolah, ali je zvanični Teheran odbacio bilo kakvu odgovornost.

Nisman je prošle nedelje optužio Fernandesovu i nekoliko visokih argentinskih zvaničnika da su pristali na to da najmanje dva bivša iranska zvaničnika ne budu optužena za napad iz 1994.

On je čak zatražio da sud pozove na ispitivanje Fernandesovu i druge, uključujući argentinskog ministra spoljnih poslova Ektora Timermana.

"Predsednica i njen šef diplomatije su doneli krivičnu odluku da fabrikuju nevinost Irana kako bi zadovoljili komercijalne, političke i geopolitičke interese Argentine", izjavio je Nisman prošle nedelje.

Vlasti su te tvrdnje okarakterisale kao smešne.

Sudija federalnog suda je započeo proces odlučivanja o tome da li optužbe Nismana treba da budu istražene i da li neko treba da svedoči u tom slučaju.

Kasno sinoć su policajci zaduženi za zaštitu Nismana obavestili svoje nadređene da specijalni tužilac ne odgovara na telefonske pozive, a kad su došli na vrata njegovog stana, a on nije otvorio, policajci su odlučili da alarmiraju njegovu porodicu, navodi se u saopštenju argentinskog Ministarstva zdravlja.

Nismanova majka nije uspela da otvori vrata, jer je s druge strane ključ bio u bravi, pozvan je bravar da otvori vrata, saopštilo je Ministarstvo, dodajući da su pored tela tužioca pronađeni pištolj kalibra 22 i čaura ispaljenog metka.

Izrael apeluje na Argentinu da nastavi rad Nismana

Izrael je apelovao na argentinske vlasti da nastave rad tužioca, koji je nađen mrtav, nakon što je optužio predsednicu Argentine za prikrivanje dokaza u slučaju najsmrtonosnijeg terorističkog napda u toj zemlji iz 1994. godine, u kome je ubijeno 85 ljudi.

Takođe je saopšteno da je Nisman bio hrabar i istaknuti pravnik koji se borio neumorno za pravdu i radio s velikom odlučnošću da otkrije identitet onih koji su izveli teroristički napad i koji su ih poslali.

"Država Izrael izražava nadu da će argentinske vlasti nastaviti aktivnosti Nismana i učiniti svaki mogući napor da pravda bude zadovoljena prema odgovornima za terorističke napade u Argentini", saopštilo je izraelsko ministarstvo.

Argentinski sudovi su optužili Iran da je sponzorisao napad na centar jevrejske zajednice u Buenos Ajresu, što je ta zemlja porekla. Godine 2007. argentinske vasti su osigurale poternicu Interpola za pet Iranaca i jednog Libanca zbog bombaškog napada. U sličnom napadu na izraelsku ambasadu u argentinskoj prestonici dve godine pre toga ubijeno je 29 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: