Hrvatska: Granični sporovi pred MSP

Ivo Josipović i Kolinda Grabar Kitarović saglasni su da je najbolje da se problem graničnih sporova sa susednim zemljama reši pred Međunarodnim sudom pravde.

Izvor: B92

Petak, 09.01.2015.

23:56

Default images
Foto: Beta

"Naš spor o granici sa Srbijom, BiH i Crnom Gorom će, nadam se, završiti pred Međunarodnim sudom pravde. Bilo bi dobro da se reši što pre", rekao je Josipović, a prenela je Hina.

On je naglasio da prema katastarskom kriterijumu jedan deo hrvatske teritorije je i s druge strane Dunava, a naše bi, mišljenja je, trebale biti i ade. S obzirom da Srbija ima drugačije mišljenje o tome, jedino što možemo učiniti, kaže Josipović,je da odemo pred Međunarodni sud pravde.

Kada je reč o graničnom sporu s BiH kod poluostrva Kleka Josipović je podsetio da sporazum Tuđman-Izetbegović nije ratifikovan ni u Saboru ni u Sarajevu, ali i ocenio da nije dobar za hrvatsku stranu te bi i taj spor, kaže, trebao ići pred Međunarodni sud.

O granici s Crnom Gorom, ističe, postoji privremeni sporazum, Prevlaku smatra hrvatskom, a razlike, kaže, postoje u tome kako se povlači crta koja deli Bokokotorski zaliv.

Kolinda Grabar Kitarović saglasna je da su, kada je reč o granici sa Srbijom, ade hrvatska teritorija.

"Ako se ne možemo dogovoriti o granici onda treba ići pred Međunarodni sud", kazala je Grabar Kitarović. Zalaže se, kaže, kada je reč o granici sa Crnom Gorom, za primenu crte sredine na ulazu u Bokokotorski zaliv. "Onda bi i ova istraživanja nafte koja treba sprovesti bila unutar hrvatske teritorije", rekla je Grabar Kitarović.

Lično je, kaže, kao ministar spoljnih poslova, zaustavila ratifikaciju Sporazuma Tuđman-Izetbegović, jer je smatrala da ide na uštrb Hrvatske.

Predsednički kandidati su se u večeras sučelili na HRT-u, poslednji put uoči izborne tišine pred izbore koji se održavaju u nedelju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: