KiM: Osnivač OVK na čelu Skupštine

Za predsednika skupštine Kosova danas je izabran Kadri Veselji, a među četiri potpredsednika je i Jasmina Živković sa liste "Srpska".

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.12.2014.

13:02

Default images

Za potpredsednike su izabrani i Džavit Hailiti iz DPK i Glauk Konjufca iz Samoopredeljenja, kao i Sabri Hamiti.

Iz nealbanskih i nesrpskih zajednica na 14 meseci izabrana je Duda Balja, a rotacijom će to mesto popunjavati ostali kandidati ove poslaničke grupe.

Novi predsednik skupštine Kosova je zamenik predsednika DPK Hašima Tačija, a javnosti je poznat kao nekadašnji šef tajne službe Kosova poznate kao SIK.

Veselji se smatra i za jednog od osnivača OVK, a šef poslaničke grupe Samoopredeljenja Visar Imeri rekao je danas na skupštinskom zasedanju da je "žalosno današnje instaliranje šefa tajne službe Kosova poznate kao SIK".

"Čovek podzemlja je na čelu skupštine. Žalosno je da je glasovima DSK biran za predsednika skupštine Kosova", rekao je Imeri.

Veselji je prvo obraćanje poslanicima počeo rečenicom o Ademu Jašariju kao najvećem heroju koju je dao život.

Potom je dodao da skupštinu Kosova čeka veliki posao u donošenju zakona, apostrofirajući posebno zakon o formiranju vojske Kosova.

Veselji se obratio i na srpskom jeziku rekavši da su prvi put u skupštini Kosova predstavljeni svi građani Republike Kosova uključujući i one sa severa.

Za vreme njegovog izlaganja opozicija je bila van skupštinske sale.

Isa Mustafa biće premijer Kosova, a Hašim Tači zamenik premijera i ministar spoljnih poslova, predviđeno je koalicionim sporazumom koji je danas potpisan.

Slobodan Petrović tvrdi da mu je ranije obećano da će biti predložen za zamenika predsednika Skupštine Kosova, i da je srpske poslanike izmanipulisao lider liste "Srpska" Aleksandar Jablanović.

Opozicija: Izbor Veseljija loš

I drugi predstavnici opozicionih partija na Kosovu ocenili su da je loše što je za predsednika Skupštine Kosova došao funkcioner DPK Kadri Veselji, ocenivši da je to čovek koji je iz podzemlja upravljao poslovima na Kosovu.

Lider opozicione Incijative za Kosovo Fatmir Ljimaj je ocenio da je ovo što se danas događa "samo rešavanje ličnih interesa pojedinaca" i da to nije za dobrobit Kosova.

"Veselji u Skupštini Kosova je jednostavno rešenje za jednu ličnost. Država je pod potpunom kontrolom (DPK) i mi ćemo raditi da to ne traje tako dugo", rekao je Ljimaj i dodao da vlast mora vrlo ozbiljno da računa na opoziciju kao kontrolora nove vlade.

Poslanik opozicione Alijanse za budućnost Kosova Daut Haradinaj je najavio da će njegova stranka biti snažna opozicija novoj vlasti i pozvao koaliciju DPK i DSK da "ozbiljno stegne kaiš".

Nisu samo poslanici opozicionih partija bili protiv izbora Veseljija na čelo Skupštine Kosova.

Protiv njegovog izbora su glasala i četiri poslanika koalicionog partnera - DSK - Kujtim Šalja, Vjosa Osmani, Adem Saljihaj i Arben Gaši, kao i poslanik sa liste DPK Gzim Keljmendi koji je izjavio da je napustio tu poslaničku grupu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: