"Srbija ima pravo na interese"

Ambasador Kine u Srbiji Li Mačang rekao je za B92 da Srbija ima pravo da vodi računa o svojim interesima u odnosima sa Evropom i svetom.

Izvor: B92

Subota, 06.12.2014.

20:28

Default images

On je kratko prokomentarisao opredeljenje Srbije da se ne uključi u blokovsku podelu i da gaji odnose sa svim stranama.

“Vaša Vlada ima pravo da uvek vodi računa o interesima svoje zemlje. Druge nemaju prava da iznose zamerke ili kritike na vaš račun“, rekao je Mačang.

Beograd će biti domaćin Samita Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope, treći po redu, a prvi u glavnom gradu Srbije.

“Dobro znate da postoji tradicionalno prijateljstvo između Kine i Srbije. To nije samo mit, to je istina, mi nikada nećemo zaboraviti da je tadašnja Jugoslavija pružila ruku Kini kada je ona krenula da se otvara prema sveetu. Tada ste imali najbolji sistem u svetu i dozvolili ste velikom broju Kineza da dođe u Srbiju“, podsetio je Mačang.

On očekuje da se na Samitu razgovara o postojećim kineskim investicijama u Srbiji, kao i o budućim, najavivši angažovanje kineskih preduzeća na radu termoelektrane Kostolac 2.

“Naši odnosi su odlični, prošle godine je predsednik Srbije Tomislav Nikolić posetio Kinu i imao veoma sadržajan razgovor sa kineskim liderima. Ove godine je u Kinu išao premijer Aleksandar Vučić, a njegova poseta je imala odlučujuću ulogu da se Samit održi u Beogradu“, dodao je Mačang.

Samit je zakazan za 16. i 17. decembar.

“Moja želja je da premijeri dođu u Srbiju sa svojim zvaničnim delegacijama i da se održe pored tih razgovora i drugi, bilateralni, kao i biznis forumi. Očekujem da će delegacija Kine imati oko 800 ljudi“, zaključio je Mačang.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: