"Pitanje kulture srpskih vlasti"

Premijer Hrvatske Zoran Milanović rekao je da bi "bilo smešno da posle ovakvih istupa Vojislava Šešelja ide u Beograd".

Izvor: B92

Petak, 28.11.2014.

13:05

Default images

Milanović je odlučio da ne dođe u Beograd na samit 16 predsednika vlada država srednje i istočne Evrope sa premijerom Kine, jer se "srpska vlast nije jasno ogradila od Šešeljevih izjava".

Milanović je danas rekao da je korektno izjašnjavanje o Šešeljevim istupima "pitanje kulture" i da je to nešto što bi trebalo da usledi nakon "vremena i energije uloženih u zaštitu srpske manjine u Hrvatskoj".

"Očekujem od drugih da se barem korektno izjasne o nekim događajima. Recimo, o ovom ponašanju 'uvaženog gospodina'. Svi ti ljudi su bili isto političko društvo devedesetih godina i sve što tražimo je da se kaže kako to ne valja, kako je to zlo i da se od toga ograde'', rekao je Milanović.

Kako prenosi "Jutarnji", on je istakao da smatra da bi prethodna vlast u Beogradu to učinila, a da ova to iz "nekog razloga neće".

"Oni imaju svojih problema, ali moraju se nositi s njima. Ovo nije način za to, a odluku sam doneo i pre jučerašnje konferencije za medije srpske vlade'', rekao je Milanović.

Na pitanje da li će "slučaj Šešelj" dovesti do toga da Hrvatska blokira evropski put Srbije, Milanović nije dao precizan odgovor, ali se, kako piše "Jutarnji", nasmejao.

"Mislim da sam vam sve rekao. Očekujem konstruktivnije i razumnije ponašanje. Mora se preuzeti odgovornost, a državništvo uključuje odgovornost, a ne bežanje od problema i guranje glave pod jastuk'', rekao je on.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je juče, nakon što je Evropski parlament usvojio rezoluciju kojom se osuđuju Srbija, Haški tribunal i Vojislav Šešelj, rekao da to liči na uplitanje u hrvatsku predizbornu kampanju, kao i da je "Srbija bolji prijatelj Hrvatskoj, nego Hrvatska Srbiji".

"Želimo dobre odnose sa Hrvatskom, ali hvala im na svemu što su govorili. Jasno nam je šta misle o nama i šta nam žele", rekao je Vučić.

Milanović je odbacio procenu da je rezolucija EP uvredljiva za Srbiju, rekavši da je izbalansirana.

"Nije to nikakva huškačka rezolucija. To nije suština i ja to prvi ne bih podržao, ali ne smeju se zatvarati oči pred nekim stvarima. Ovi u Evropi koji to ne razumeju nisu informisani i to razumem i ne zameram", rekao je Milanović.

Iz Vlade Hrvatske je jutros potvrđeno da Milanović, nezadovoljan odnosom vlasti Srbije prema Vojislavu Šešelju, neće doći na predstojeći samit u Beogradu.

"Milanović neće doći je očekivao da se vlast u Srbiji korektno i jasno izjasni o ponašanju i istupima Šešelja nakon povratka iz Haga", rekao je portparol hrvatske vlade.

"Jutarnji list" je objavio i da Milanović ne planira da se u bližoj budućnosti sastaje sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Odluka hrvatskog premijera stiže samo dva dana nakon što je ambasador Hrvatske u Beogradu Gordan Markotić rekao da "dobre odnose Srbije i Hrvatske ne nože ugroziti puštanje Vojislava Šešelja iz haškog pritvora". Evropski parlament je juče usvojio rezoluciju o lideru SRS Vojislavu Šešelju u kojoj se kritikuju njegove izjave, Srbija, kao i Haški tribunal, koji se poziva da preispita uslove njegovog puštanja na slobodu.

Građanski odbor za ljudska prava iz Zagreba je ranije objavio da Vojislav Šešelj nema podršku vlasti u Srbiji, ali da bi zvanični Beograd trebalo da osudi njegove izjave.

Spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić smatra da Vojislav Šešelj ne zaslužuje rezoluciju Evropskog parlamenta, niti deklaraciju hrvatskog Sabora.

Predsednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju Teodor Meron izjavio je da se istupima Vojislava Šešelja nepotrebno pridaje prevelika pažnja.

Rezolucija Evropskog parlamenta je uvredljiva za Srbiju, kaže za B92 advokat Toma Fila. Filip Švarm, urednik nedeljnika Vreme, smatra da ona neće doprineti unapređenju odnosa Srbije i Hrvatske.

Kompletan tekst rezolucije pročitajte na ovom linku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

315 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: