Sreda, 26.11.2014.

16:32

"Agresija je način života mladih"

Sociolog Ratko Božović je komentarišući sve češće nasilno ponašanje mladih da je agresija postala način života u našem društvu.

Izvor: B92

Default images

On je istakao da je neophodno preduzeti mere edukacije kako bi se mladi odvratili od nasilničkog ponašanja, napomenuo da oni svoj vrednosni sistem grade na osnovu vrednosnih sistema svojih vršnjaka, te da su roditelji izgubili svoju tradicionalnu funkciju.

“Talasi nevremena su uništili porodičnu harmoniju... Danas imamo rasprave roditelja i dece kakve ranije nisu postojale. Roditelji su izgubili onu ulogu koju su imali u tradicionalnim porodicama, više oni nisu osnovni činilac edukacije svoje dece”, smatra Božović.

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović otvorila je prvi sastanak Radne grupe za brigu i čuvanje mladih vozača i mladih učesnika u saobraćaju, koja će za sedam dana dostaviti predloge za izmenu Zakona o bezbednosti saobraćaja.

“Zakon znači represivne mere, ali šta prethodi tome? Ako analiziramo civilizovane zemlje vidimo da su tu drugačije metode, a da mere dolaze kada prethodne metode nisu uspešne. Prve reakcije agresivnosti u porodici moraju da se identifikuku, da se analiziraju, a potom i da se edukuju oni koji su iskočili iz okvira ponašanja”, navodi Božović.

Gost Kažiprsta istakao je da vršnjaci imaju veliku ulogu u razvijanju mladih.

“Mladi svoj vrednosni sistem vezuju za vrednosni sistem svojih vršnjaka koji su najhrabriji, koji nemaju empatiju prema drugima, grubi su i drastični. Oni su uzori, a u tome veliku ulogu imaju i mediji jer ne postoji adekavatan pristup nasilju u društvu. Nasilje je postalo uobičajeno”, objašnjava Božović.

Proteklih godina bili smo svedoci da se mladima koji prekrše zakon često progleda kroz prste.

“Deca koja su prekršila zakon ne stižu do suda, oprašta im se prekoračenje, a cena je ponavljanje... Koliko puta neko ko je prekršio sve norme i koji je bio nasilan nije stavljen u situaciju da bude kažnjen? To je mikrostruktura svakodnevice, a oni koji nisu agresivni ne mogu da se uklope u društvo”, dodaje Božović.

On je istakao i da se deca agresiji uče na svakom koraku.

“Agresija je naučena od nekoga, porodice, škole... Imali smo situacije da deca tuku profesore, a agresija je postala način života. To je naš kontekst, u tome živimo. Jedna petogodišnja anketa je navela da se deca od oko 18 godina zalažu za etničku državu, protiv ateista, protiv različitosti, manjina, a naročito protiv odlikaša. Strukturne promene su samo verbalne, nema dijaloga, a ima nasilja u svim formama života. Društvo koje nema odnos prema mladima i starima mora da se zapita šta je sa tim i šta je perspektiva”, zaključio je Božović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: