Perčević uhapšen na Banjici

Goran Perčević, koji se sumnjiči za milionske malverzacije u vezi sa Univerzal bankom, uhapšen je, saznaje B92 u policiji.

Izvor: B92, Tanjug

Subota, 15.11.2014.

21:47

Default images

Kako saznajemo, posle potrage policija ga je pronašla u stanu njegovog prijatelja na Banjici.

Ranije danas, advokatska kancelarija koja ga zastupa saopštila je da je Perčević na putu i da će se odazvati državnim organima najkasnije do ponedeljka.

Tanjug saznaje da je priveden i prijatelj M.Ć. u čijem stanu je i nađen.

Načelnik Uprave beogradske policije Veselin Milić rekao je za Radio B92 da se Perčević krio od policije.

Nalog za hapšenje Perčevića izdat je zbog milionskih malverzacija i podizanja kredita bez pokrića koji su gurnuli Univerzal banku u propast.

"Dat je nalog za lišavanjem slobode Perčevića zbog različitih malverzacija u privredi, kada je iskorišćavanjem svog položaja i ovlašćenja i prekoračenja granica svog ovlašćanja neposredno dogovarao sa rukovodiocima Univerzal banke različito odobravanje i obezbeđivanje kredita firmama", rekao je ranije danas ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Stefanović je naveo da su određenim firmama odobrena 34 kredita u ukupnom iznosu većem od 1,4 milijarde dinara, a "koji se zbog kreditne nesposobnosti i neadakvatnih sredstva (obezbeđenja), što se znalo u startu, ne mogu vratiti niti mogu biti u celosti vraćeni".

"To je izazvalo pad adekvatnosti kapitala Univerzal banke ...i oduzimanje dozvole za rad i štetu za akcionare i deponente ove banke", rekao je Stefanović.

Inače, Perčevićeva firma Interkomerc jedna je od najvećih dužnika Univerzal banke sa milijardu dinara, pored Beohemije sa 1,56 milijardi dinara Farmakoma, takođe, sa milijardu dinara, Luke Beograd, firma Veterinarski zavod Zemun, Zekstra i Optika u vlasništvu Dragana Đurića.

Prema pisanju medija, Perčević poseduje vredne nekretnine uglavnom u centru Beograda, a stavio ih je pod hipoteku za dobijene zajmove pre četiri pet godina, što ga nije sprečilo da ih i dalje koristi, istina, na malo drugačiji način, kao garant za nove pozajmice. Goran Perčević je rođen 1965. u Beogradu, gde je završio osnovnu i srednju pravno-birotehničku školu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu, na smeru međunarodnog prava. Bio je i na poslediplomskim studijama. Karijeru je počeo kao asistent na Pravnom fakultetu.

U politici se našao posle Osme sednice Centralnog komiteta Saveza komunista Srbije. Bio je osnivač i predsednik Mladih socijalista Srbije. Potom je bio i potpredsednik Socijalističke partije Srbije, predsednik zakonodavno-pravne komisije u Skupštini Savezne Republike Jugoslavije, potpredsednik Interparlamentarne unije.

Bio je i član Izvršnog odbora u SPS-u, predsednik teorijskog saveta i koordinator za pravni sistem i međunarodnu saradnju i odnose sa stranim partijama. Najčešće je nastupao u tandemu sa sadašnjim vicepremijerom Ivicom Dačićem. Bio je i na čelu Upravnog odbora za zaštitu spomenika.

Istovremeno, bio je glavni i odgovorni urednik teorijskog časopisa "Smisao". Onda se povukao iz politike i posvetio biznisu.

Vlasnik firmi koje spadaju u najveće kreditne dužnike u Srbiji, Goran Perčević, uspeo je da izbegne bankrot ne samo u Interkomercu, nego odnedavno i u Koteksu.

Perčević je 2012. godine izabran za biznismena godine u izboru Privredne komore Beograda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

120 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: