"Borićemo se do poslednjeg čoveka"

Vođa ekstremističke grupe Islamska država Abu Bakr al-Bagdadi izjavio je danas da će se njegovi boriti do poslednjeg čoveka.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.11.2014.

17:52

Default images

Audio-poruka, upućena preko društvenih mreža, bila je njegova prva otkako je alijansa koju predvode SAD započela vazdušne udare protiv IS u Iraku i Siriji, podsetio je AP.

On je rekao da njegovi ljudi "nikada neće prestati da se bore, čak i ukoliko preostane samo jedan".

AP je preneo da izgleda da je audio-poruka Bagdadija autentična i da glas na današnjoj poruci odgovara glasu na prethodnim njegovim porukama koje je IS emitovala.

Njegova poruka došla je usred glasina da je Bagdadi ranjen u vazdušnom napadu.

Bagdadi je u poruci pozvao na napade na Saudijsku Arabiju, rekao da se njegov kalifat širi arapskim svetom i pozvao na džihad širom sveta.

On je rekao da vazdušni udari koalicije koju predvode SAD protiv njegove grupe u Siriji i Iraku, nisu uspeli.

Agencija Rojters je prenela da ne može da dobije potvrdu iz nezavisnog izvora da je glas snimljen u poruci autentičan, odnosno Bagdadijev.

Postoje kontradiktorni izveštaji o sudbini vođe Islamske države Bagdadija posle američkih vazdušnih napada na položaje te ekstremističke organizacije na najmanje dve lokacije u Iraku prošlog petka.

Major Kertis Kelog, koji je portparol Centralne komande američke vojske, izjavio je da ne može da potvrdi izveštaje medija da je Bagdadi ranjen u bombardovanju Mosula na severu i aA-Kaima na zapadu Iraka.

U napadima su mogli biti ubijeni ili ranjeni neki od njegovih pomoćnika koji su, prema tvrdnjama iračkih zvaničnika, bili okupljeni na sastancima koji su bili na meti bombardovanja.

Faludža je uporište Islamske države zapadno od Bagdada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: