BiH: Adil Osmanović mandatar?

Adil Osmanović, potpredsednik bošnjačke Stranke demokratske akcije jedan je od najozbiljnijih kandidata za mandatara za novi sastav Saveta ministara BiH.

Izvor: B92

Petak, 24.10.2014.

10:52

Default images

To je potvrđeno za "Nezavisne novine" iz više izvora. Osmanović je bio dugogodišnji najbliži saradnik Sulejmana Tihića, nedavno preminulog predsednika SDA.

List dodaje da će, kako sada stvari stoje, SDA, HDZ BiH i SNSD već naredne sedmice otpočeti razgovore o formiranju državne vlasti.

Ipak, izvesno je da ovaj proces ni ovoga puta neće biti tako jednostavan, što potvrđuju informacije da su u toku paralelni kontakti nekih drugih političkih opcija koje nameravaju da zaobiđu neke od ovih stranaka, jer imaju sopstvenu formulu formiranja većine.

Takođe, ne treba smetnuti s uma da mandatara za novi sastav Saveta ministara BiH, predlaže Predsedništvo BiH, u kojem će, kako sada stvari stoje, sediti i jedan opozicioni član - Mladen Ivanić, kandidat Saveza za promene u RS.

Sve ovo još uvek daje dozu opreza povodom formiranja novih BiH vlasti, ali je izvesno da će, u skladu sa principom rotacije, novi predsedavajući Saveta ministara biti Bošnjak, a po logici stvari - funkcioner SDA, koja je osvojila najviše glasova, piše list.

Igor Radojičić, potpredsednik SNSD, nedavno je potvrdio da u tome nema ništa sporno i da je za tu stranku princip rotacije apsolutno prihvatljiv.

U HDZ BiH, takođe, kažu da su po pitanju rotacije principijelni, kao što su bili 2010, kada je bio red na Hrvata. Sada je red na Bošnjaka, a logično je da on bude iz stranke koja je dobila većinsku podršku, a to je SDA, kažu u toj stranci i dodaju da je za HDZ BiH prihvatljivo bilo koje ime "ukoliko ima dignitet".

Sam Osmanović, koji je obavljao brojne visoke funkcije u oba entiteta, navodi da organi SDA još nisu raspravljali o kadrovskim rešenjima.

"Dogovorili smo se da Kadrovska komisija SDA predloži kvalitetan broj kadrova za pojedine pozicije i funkcije, a mi ih svakako imamo", ističe Osmanović.

Na pitanje da li bi prihvatio kandidaturu za predsedavajućeg, odgovara da je spreman da prihvati svaku poziciju koju Kadrovska komisija i Predsedništvo SDA predlože.

Mile Lasić, univerzitetski profesor iz Mostara, inače, dobar poznavalac političkih prilika u BiH, ističe da bi varijanta, u kojoj bi se izborni pobednici iz Federacije BiH, odnosno SDA, udružili sa "relativnim pobednikom iz RS, SNSD, osigurala brzo konstituisanje vlasti po vertikali".

Profesor Esad Bajtal, politički analitičar iz Sarajeva, smatra da stranke koje su već u vlasti imaju "pragmatskih i drugih razloga da u vlasti ostanu pošto-poto" i ocenjuje da će zarad toga sve i učiniti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: