BND: MH17 oborili proruski borci

Nemačka obaveštajna agencija BND završila je detaljnu analizu i zaključila da su za rušenje MH17 na istoku Ukrajine odgovorni proruski separatisti, piše Špigel.

Izvor: B92, index.hr

Nedelja, 19.10.2014.

14:25

Default images

Predsednik BND-a Gerhard Šindler je članovima veća zaduženog za praćenje rada nemačkih obaveštajaca u prezentaciji održanoj 8. oktobra ponudio obilje dokaza, uključujući satelitske snimke i druge fotografske materijale, koji podržavaju njegovu tvrdnju, javlja Špigel onlajn, a prenosi Index.hr.

BND raspolaže s dokazima koji ukazuju da su proruski separatisti osvojili postrojenje za raketnu odbranu BUK u ukrajinskoj vojnoj bazi i ispalili projektil koji je 17. jula eksplodirao u blizini malezijskog aviona s 298 putnika i članova posade.

Šindler kaže da je njegova agencija došla do nedvosmislenih rezultata. Jedan je da su fotografije iz Ukrajine manipulisane i da postoje detalji koji na to ukazuju. Drugi da su ruske tvrdnje o tome kako su raketu ispalili ukrajinski vojnici i da je u blizini MH17 bio ukrajinski lovac – netačne.

"To su bili proruski separatisti," zaključio je Šindler o padu aviona u kom su bila i četiri nemačka državljanina.

Portparol Odeljenja nemačkog federalnog tužilaštva je za Špigel potvrdio otvaranje istrage protiv nepoznatih počinitelja zbog mogućnosti da se radi o ratnom zločinu.

Podsetimo, svih 298 putnika i članova posade u avionu su poginuli, a među njima je najviše bilo holandskih državljana. Nezavisna holandska istraga nedavno je došla do zaključka da je avion pao nakon što ga je pogodio veliki broj gelera.

Roditelji troje dece koja su poginula tog dana zatražili su od Ukrajine da prekine sa besmislenim ratom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: