SZO: Pogrešili smo u vezi sa ebolom

SZO priznala da je nespretno reagovala na epidemiju ebole u Zapadnoj Africi, a između ostalih kao razloge navodi nekompetentno osoblje i nedostatak informacija.

Izvor: B92

Petak, 17.10.2014.

19:03

Default images

U internom dokumentu do kojeg je došla agencija Asošiejted pres, SZO je navela da su stručnjaci morali da uvide da tradicionalne metode suzbijanja zaraze neće funkcionisati u regionu s poroznim granicama i propalim sistemima zdravstvene zaštite.

"Skoro svako umešan u reagovanje na epidemiju nije video nešto što je očigledno pred njim", navodi SZO u dokumentu.

Ta agencija UN priznala je i da je njena birokratija problem - šefovi SZO u pojedinim kancelarijama u Africi su tamo na osnovu "politički motivisanih imenovanja" i postavio ih je regionalni direktor za Afriku Luis Sambo, koji ne odgovara šefici SZO u Ženevi Margaret Čen.

Doktor Piter Piot, koji je jedan od ljudi koji su otkrili virus ebole, saglasio se danas da je SZO presporo reagovala uglavnom zbog svojih kancelarija u Africi: "Oni ništa nisu uradili. Te kancelarije zaista nisu kompetentne".

Piot je takođe postavio pitanje zašto je SZO trebalo pet meseci i 1.000 mrtvih pre nego što je u avgustu proglasila ebolu međunarodnim problemom.

"Tražio sam vanredno stanje da bude proglašeno u julu i da budu angažovane vojne operacije", rekao je Piot, ali i dodao da je SZO možda strahovala da ne pretera kao 2009. tokom takozvane svinjske groznice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: