UN: Ubrzaćemo obnovu Gaze

Zvaničnik UN Džejms Rouli očekuje da će se količina građevinskog materijala koji ulazi u Gazu učetvorostručiti u narednim mesecima.

Izvor: B92

Sreda, 17.09.2014.

20:37

Default images

To je jedan od prvih detalja dogovora postignutog o rekonstrukciji teritorije koja je razorena tokom sedmonedeljnog rata između Izraela i militanata Hamasa.

Rouli je rekao da su se Izrael Palestinska uprava i UN dogovorili da povećaju količinu osnovnog građevinskog materijala koji se donosi u Gazu.

On je precizirao da će UN nadgledati isporuku materijala kako bi se odagnale izraelske brige za bezbednost.

U ratu je oko 100.000 ljudi ostalo bez krova nad glavom po podacima UN, a izraelska i egipatska blokada pojasa su umnogome ograničile dovoz građevinskog materijala.

Izrael je strahovao da će ga Hamas upotrebiti u vojne svrhe za izgradnju raketa i podzmenih tunela za napade na Izraelce, što je ta islamistička organizacija i činila.

Prema navodima izraelskih medija, primirje je prekršeno u utorak uveče kada je nekoliko minobacačkih raketa ispaljeno na izraelsku teritoriju iz pojasa Gaze.

Nekoliko sati pre ovog napada kojim je prekršeno primirje, Ujedinjene nacije su odobrile početak sanacije porušenih gradova u Gazi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: