FBI: Raste podrška džihadistima

Podrška grupi Islamska država je porasla od kada su SAD pokrenule vazdušne udare u Iraku, saopštio je FBI. Obama: SAD neće ući u kopneni rat.

Izvor: B92

Sreda, 17.09.2014.

19:51

Default images

Ova teroristička organizacija privlači sve više novih boraca džihadista, saopštili su danas čelnici Federalnog istražnog biroa (FBI).

"Široka upotreba društvenih medija od strane pripadnika Islamske države i rastuća onlajn podrška intenzivirani su nakon početka američkih vazdušnih udara u Iraku", rekao je direktor FBI Džejms Komi pred odborom za bezbednost.

Broj džihadista u Siriji i Iraku sada je između 20.000 i 31.000, rekao je Metju Olsen, direktor Nacionalnog centra za borbu protiv terorizma, preneo je AFP.

Prema njegovim rečima, Islamska država ima "veoma sofisticiranu propagandu" koja je razlikuje od drugih grupa.

"Verovatno je da ima potencijalni uticaj na regrute", dodaje je on.

Olsen je, međutim, naveo da obaveštajne službe nemaju informacije da Islamska država planira napade na teritoriji SAD.

Obama: SAD neće u kopneni rat

Američki predsednik Barak Obama poručio je da Sjedinjene Države neće voditi novi kopneni rat u Iraku već da će vazdušni udari biti ključan doprinos SAD u borbi protiv džihadista.

Obama koji se tokom većeg dela svog mandata distancirao od rata u Iraku, istakao je u obraćanju vojnicima u vazdušnoj bazi Mekdil u Tampi da će "vazdušni udari biti ključan doprinos SAD u borbi protiv Islamske države", zajedno sa koordinisanjem koalicije koja sada, kako je rekao, uključuje 40 zemalja.

"Želim jasno da kažem. Američke snage koje su poslate u Irak nemaju i neće imati borbenu misiju", naglasio je Obama, preneo je Rojters.

"Kao vaš vrhovni komandant neću vas obavezati da vodite još jedan kopneni rat u Iraku", poručio je američki predsednik vojnicima želeći da uveri javnost u to nakon što je juče general Martin Dempsi rekao da će američke snage možda morati da se bore sa ekstremistima u slučaju neuspeha Obamine strategije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: