Zašto Turska neće sa SAD protiv ID?

Sjedinjene Države su poslale Džona Kerija u Ankaru da ubedi turske zvaničnike da krenu u rat protiv Islamske države, ali su za to slabe šanse.

Izvor: B92

Petak, 12.09.2014.

21:02

Default images

Iako je Turska pružila određenu vrstu pomoći kurdskim snagama u Iraku u borbi protiv džihadista, ona gotovo sigurno neće ulaziti u vojni sukob sve dok je u rukama pripadnika Islamske države 49 turskih državljana, zarobljenih u junskom napadu ID na konzulat Turske u Mosulu.

Za razliku od Sjedinjenih Država koje u ovakvim situacijama vojnim putem pokušavaju da oslobode svoje državljane, Turska se odlučila za drugačiji metod , te ulaže velike diplomatske napore kako bi uspela da sa Islamskom državom dogovori oslobađanje svojih službenika.

Pored toga, Turska granica sa Sirijom je bila značajno uporište pripadnika Islamske države, između ostalog, na tom području su zarobljeni i nedavno pogubljeni novinari Džejms Foli i Stiven Sotlof.

Zvanična Ankara je delimično ignorisala prisustvo Islamske države na svojoj teritoriji, misleći da protivnici režima Bašara al Asada ne mogu da budu protivnici i Turske.

Ipak, to ignorisanje moglo bi skupo da košta Tursku, jer je navodno već instalirana jedinica ID u Istanbulu koja čeka pravi momenat za izvođenje terorističkih akcija, a već neko vreme regrutuje tinejdžere islamske veroispovesti za borbu protiv Kurda u Turskoj.

Bez obzira na takvu opasnost, zvanična Ankara gotovo sigurno neće preduzimati nikakve vojne mere protiv Islamske države, bar dok 49 zarobljenih ne bude oslobođeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: